A 4iG szerdán tájékoztatta a befektetőit, hogy a Hungaro Digitel Kft., a 4iG és az Antenna Hungária Zrt. leányvállalata, valamint a Space-Communication Ltd. (SpaceCom) között 2021. október 11-én létrejött, 2022. február 9-én módosított, a SpaceCom részvényei 51 százalékának megvásárlására vonatkozó szerződés kapcsán az izraeli kommunikációs minisztérium a vevő részére a részvények 20 százalékának megszerzéséhez adta meg előzetes hozzájárulását. 

Lapunk kérdésére Fekete Péter, a 4iG akvizíciókért felelős általános vezérigazgató-helyettese elmondta:  

„Az izraeli kommunikációs minisztérium fontos döntést hozott a tavaly óta húzódó tranzakcióval kapcsolatban. A 4iG üdvözöli a tárca hozzájárulását ahhoz, hogy cégcsoportunk tulajdont szerezzen a stratégiai jelentőségű vállalatban. A 4iG Nyrt. igazgatósága alaposan megvizsgálja majd a minisztérium határozatát, illetve azt, hogy a SpaceCom 20 százalékos részvénycsomagjának megvásárlása hogyan illeszthető be cégcsoportunk hosszú távú stratégiájába. Amennyiben az izraeli kommunikációs tárca határozata alapján létrejön egy új megállapodás a SpaceCom menedzsmentjével, a tőkepiaci jogszabályoknak megfelelően tájékoztatjuk fogjuk a részvényeseinket.”

 

Egy éve adtak hírt a megállapodásról

A tavaly nyáron bejelentett tranzakcióval kapcsolatban januárban azt írtuk, hogy az izraeli kommunikációs minisztérium hónapok óta halogatja az engedély megadását a műhold-üzemeltető társaság többségi részesedésének eladásáról a magyar tőzsdei vállalatnak. (A SpaceCom az AMOS műholdflottát üzemelteti, tulajdonosai pedig – rendkívüli közgyűlésen – már korábban megszavazták, hogy a részvények 51 százalékát eladják a 4iG-nek, tehát már csak a hatósági engedélyezésére kellett várni. )

Az akkori beszámolók szerint a kommunikációs miniszter azért nem hagyta jóvá az üzletet, mert az Izraeli Biztonsági Ügynökség aggályosnak tartotta, hogy egy külföldi érdekelt fél ellenőrizheti az AMOS kommunikációs műholdakat, amelyeket az izraeli biztonsági szervek is használnak. A cég legnagyobb megrendelője az izraeli kormány, a 2020-as bevételek egyharmada kormányzati szerződésekből érkezett. 

Mit kell tudni a SpaceComról?

A tel-avivi tőzsdén jegyzett SpaceCom négy geoszinkron műholdjával globális lefedettségű műhold-üzemeltető és -szolgáltató vállalat, amely Magyarországon és a kelet-közép-európai régióban AMOS 3 műholdján keresztül biztosítja szolgáltatásait. A Magyarországon és a régiónkban is műholdflottát üzemeltető SpaceCom tavaly 88 millió dollár árbevétel mellett 52 milliós EBITDA-t és mínusz 35,5 milliós adózott eredményt ért el.  

Az eredetileg 51 százalékos cégrészesedésért az akkori közlemények szerint 65 millió dollárt fizetett volna a Hungaro Digitel.