Ha előfizetői szempontból nem is örülünk neki, részvényesi oldalról annál inkább az inflációs klauzulának, amivel a Magyar Telekom csatlakozott a többi magyarországi szolgáltatóhoz. A változtatás lényegében azt jelenti, hogy a Magyar Telekom jövőre megnövelheti az előfizetésünk díját az akkorra már tavalyi, jelenleg még idei mértékéig.  

Nagyon jelentős változás ez véleményünk szerint hiszen, ennek segítségével a Magyar Telekom részvényeire reál eszközként tudunk tekinteni, képes valós védelmet nyújtani az infláció ellen. Eredmény szempontjából sem elhanyagolható, ha a 440 milliárd forintos magyarországi előfizetői bevételt a várt infláció (14 százalék) mértékével megemeljük, tudniillik ez az levonása után tiszta profitként csapódik le – nem jelenik addicionális költség, mert árat emel. Elméletileg, ha a várt infláció mértékével emelnék meg az előfizetési díjakat, az 61,6 milliárd forint többletbevételt jelente éves szinten és körülbelül 56 milliárd forinttal tudná megnövelni a vetítési alapnak tekintett 2021-es évi 54 milliárd forint profitot. Igen, közel duplázni tudná a profitját. Véleményünk szerint ugyanakkor a cég nem fogja kihasználni a várt infláció által nyújtott tér teljes mértékét, inkább a profit egészséges növekedését célozza majd meg. 

 

Fontos látni, hogy a költség oldali inflációs nyomás alól a Telekom-cégek sem kivételek, a hálózat folyamatos működésének jelentős villamosenergia-igénye van, aminek ára többszöröződött – és ez csak egy a költségoldali tételek közül. Emellett figyelembe kell venni, az előfizetők árérzékenységét is, tehát ha túlságosan magas az emelés mértéke, akkor elpártolhatnak a cégtől egy másik operátorhoz, aki esetleg alacsonyabb mértékében emel árat. Az inflációs klauzula nagy lehetőséget hordoz magában, de hátrányosan is elsülhet.  

Ugyanakkor véleményünk szerint inkább lehetőséget érdemes látni benne Magyar Telekom befektetői szempontból, hiszen az egy előfizetőre jutó egységköltség itt a legalacsonyabb a magas előfizetői bázisnak köszönhetően, így a cég van legkevésbé rászorulva, hogy árat emeljen az emelkedő költségeket ellentételezvén.