Az az előző napokban azt tervezte, hogy vagy csak az orosz árra, vagy általában az európai, tőzsdén létrejövő gázárra limitet határoz meg, azonban ezt az ötletet ma nem támogatták a miniszterek. Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban jelezte, hogy ilyen esetben teljesen megszüntetnék az orosz gázszállításokat, miközben például Magyarország esetében döntő az orosz gáz importja. 

2022.03.18. Kardoskút Az Akvamarin Projekt keretében a Magyar Földgáztároló Zrt. egy megközelítőleg 2,5 MW összteljesítményű elektrolizáló rendszert és a hozzá tartozó hidrogén gázelőkészítő technológiát létesít a Kardoskúti Földalatti Gáztárolónál. képen: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet
Fotó: Kurucz Árpád

Az általános korlátozás ahhoz vezethetne, hogy a cseppfolyósított gázt tulajdonosaik esetleg más piacokon adnák el, hisz általában nagy a kereslet, és az európai ár nem véletlenül emelkedett az egekig: olyan szintet ért el, ahol a más piacra szállító exportőrök

inkább felmondják szerződéseiket, és kifizetik a magas kötbért, mert még így is megéri Európába szállítani.

Európa kritikus szakaszban van, hisz teljes erővel zajlik a tárolók tél előtti feltöltése, és mivel a vezetéken érkező orosz gáz mennyisége a Refinitiv adatai szerint 90 százalékkal csökkent egy év alatt, az európai vevők igyekeznek minden lehetséges más forrásból bevásárolni.

A magas árak igen nagy károkat okoznak, ezért felvetődött az ötlet, hogy a gázcégek profitjából, amely az árral együtt megnövekedett, kompenzálni kellene a más energiaforrással foglalkozó cégeket, amelyek súlyos veszteségeket szenvednek el, illetve azokat a cégeket, amelyek orosz gázt vásároltak, de most szüneteltetni kényszerülnek tevékenységüket, nem is beszélve a fogyasztók, különösen a lakosság támogatásáról. 

A miniszterek még szeptemberben egy második válságértekezletet tartanak, amelyen véglegesítik a döntéseket az addig kidolgozandó stratégia alapján.