Az amerikai tőzsdék nyitását követően azonnal mintegy 40 százalékkal kilőtt a gyógyszergyártó Biogen árfolyama, miután japán partnerével, az Eisaijal bejelentette, hogy egy klinikai vizsgálat adatai szerint Alzheimer-kór elleni kísérleti gyógyszerük nagymértékben lelassította a betegség előrehaladását.

Galicia,,Spain;,June,8,,2020,:,Smart,Phone,Showing,Biogen Galicia, Spain; June 8, 2020 : Smart phone showing Biogen logo on screen and pills and syringe on blue background Galicia, Spain; June 8, 2020 : Smart phone showing Biogen logo on screen and pills and syringe on blue background
Fotó: Shutterstock

Állítólag 27 százalékkal csökkentette a kognitív és a funkcionális hanyatlást.

A hasonló készítményen dolgozó Eli Lilly és a Roche gyógyszergyártó részvényei szintén megugrottak a pozitív hír hallatán. A svájci Roche-sal közösen fejlesztő német MorphoSys kurzusa is több mint 20 százalékot száguldott.
Az amerikai Ocugen árfolyama pedig – írja az Erste Bank – 10 százalékkal emelkedett, miután a gyógyszergyártó bejelentette, hogy licencszerződést kötött a St. Louis-i Washington Egyetemmel az orron keresztül beadható Covid-vakcina kifejlesztésére, forgalmazására és gyártására.