A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 429,65 pontos, 1,03 százalékos csökkenéssel, 41 447,57 ponton zárt csütörtökön, 9,5 milliárd forintos forgalom mellett. 

BÉT BUX Budapesti Értéktőzsde tőzsdenyitás
Fotó: Szabó Gábor / BÉT

Mind a négy blue chip árfolyama gyengült. Az OTP 0,64 százalékos eséssel, 8438 forinton zárt, a bankpapírral 6,8 milliárd forint értékben kereskedtek. A Richter 1,2 milliárdos forgalom mellett 0,99 százalékkal, 7965 forintra gyengült. A Mol 0,95 százalékkal esett, 2716 forinton zárt, egymilliárd forintos forgalom mellett. A Telekom 2,37 százalékkal, 330 forintra gyengült, 104 milliós forgalom mellett. Negatív hangulatban zajlott a kereskedés Európában is, a legnagyobb tőzsdék a magyarnál nagyobb eséssel zártak, és az Egyesült Államokban is rosszul kezdték a szeptembert az irányadó indexek.

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője az MTI-nek elmondta, a negatív nemzetközi befektetői hangulat miatt eladói nyomás alá került a magyar piac is, így a BUX-index végül mínuszban zárt. Az elemző szerint ennek hátterében az áll, hogy bár az Amerikai Egyesült Államokból kedvező makroadatok érkeztek, ez azonban abban erősítette meg a befektetőket, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed folytatja a feszes monetáris szigorítást, mindez pedig tovább rontotta a befektetők kedvét. Varga Zoltán úgy vélte, tőkekimenekítés zajlik a részvénypiacokról a kötvénypiacok irányába.