Az emelkedő negatívan hat a vállalatok és a gazdaság működésére, a jegybankok ezt felismerve az elmúlt időszakban kamatemelési pályára álltak annak érdekében, hogy felvegyék a küzdelmet az inflációval. Az amerikai jegybank év eleje óta 0,25 százalékról 2,5-re, míg az Európai Központi Bank 0 százalékról 1,25-ra növelte az alapkamatot, és további emelések is várhatók. 

 

Az alapkamatok drasztikus megváltozása gyors módosításokat hozott a gazdaságban is, beleértve a hozamgörbék átalakulását és a magasabb hitelköltségeket mind a lakosság, mind a vállalatok számára. A kamatlábak emelkedése azonban nem minden szektor számára kedvezőtlen: 

idetartozik a pénzügyi szektor, amelyre kifejezetten jó hatással van a kamatemelés. 

Általánosan elmondható, hogy az alapkamat növekedésével a bankok haszonkulcsa emelkedik, mivel a bevétel, vagyis a hitelekre felszámított kamatláb nő, amellett, hogy a költségek változatlanok maradnak. Ezt bizonyítja az amerikai nagybankokat tartalmazó SPDR S&P Bank ETF teljesítménye, amely három hónap alatt 8,75 százalékot emelkedett az S&P 5,2 százalékához képest, annak ellenére, hogy néhány elemző a recessziós félelmek miatt a hitelkereslet csökkenését jósolta. 

A nagybankok közül kiemelkedően jó eredményeket közölt a Citigroup: az egyedüli volt azok közül, amelyek felülteljesítették az elemzői várakozásokat. A második negyedévben a cég árbevétele 19,64 milliárd dollárra nőtt, ami az előző év azonos időszakához képest 11 százalékos bővülés. A jó híreket a piac is beárazta, a Citigroup árfolyama 10 százalékot ugrott a második negyedéves jelentést követően. 

Fundamentális oldalról is kiemelkedik szektortársaihoz képest, a könyv szerinti értéke a fele, az egy részvényre jutó eredménye pedig a 6,8-szorosa a jelenlegi árfolyamának. E két mutató alapján a jelenlegi árfolyama a historikus átlaghoz képest jóval olcsóbb. A bank jelenleg konzervatív stratégiát folytat: a szavatoló tőkéjét 12 százalékra emelte, illetve szinten tarja az évi 4 százalékos osztalékpolitikáját. Összességében a Citigroup részvénye a jelenlegi árfolyamszinteken az inflációs félelmek ellenére jó választás lehet a hosszú távon gondolkodó, konzervatív típusú befektetők számára.