Az amerikai e-kereskedelmi és technológiai óriás a karbonsemlegesség elérésének felgyorsítása érdekben teljes járműparkját korszerűsíti, a nagykereskedelmi tevékenységek bonyolító kamionparktól egészen a házhoz szállítást végző kisteherautókig. 

Ilyen elektromos furgonokat szállít a Rivian az Amazonnal.
Fotó: Amazon

Ezzel párhuzamosan európai logisztikai bázisainak energiaellátását is korszerűsíti saját klímavédelmi céljainak megfelelően, továbbá a járművek töltéséhez is kiépíti a megfelelő infrastruktúrát. 

Erre szükség is lesz, hiszen

a jelenlegi háromezer teherautóból álló flotta 2025-re tízezer fölé bővül. 

Benne mintegy 1500 közepes nagyságú kamionnal, amelyek a kikötőkből, vasútállomásokról, repülőterekről viszik az Amazon raktárbázisaihoz a csomagokat. Ahonnan a házhoz szállítást minden bizonnyal a Riviantól rendelt elektromos furgonok végzik majd. 

A Rivianokból az Amazon százezer darabot rendelt,

ezeket elvileg 2030-ig kellene megkapnia az e-kereskedelmi társaságnak, amely egyébként maga is részvényes a Rivianban. Azt nem árulta el az Amazon, hogy a villanyautók jelenleg mekkora arányt képviselnek a teljes flottájában, amellyel egyébként tavaly 100 millió csomagot kézbesítettek Európán belül. 

Az Amazon emellett megduplázza, azaz legalább 

negyvenre növeli azon városok számát, amelyekben mikromobilitási szolgáltatása elérhető lesz. 

Ezekből a központokból a kiszállítás részben alternatív módszerekkel történik, dolgoznak itt elektromos kerékpárokkal, illetve gyalog a csomagokat kézbesítő futárok is, a lényeg a klímavédelmen és a fenntarthatóságon van.

Az Amazon szállítási költségei
 

Az Amazon 2040-re tűzte ki a klímasemlegesség elérését. A cég egyébként nincs egyedül ezzel, a mielőbbi zöld átállást legnagyobb riválisai közül a Federal Express (FedEx) és a United Parcel Service (UPS) is zászlajára tűzte.

Az elektromos furgonok kínálata ehhez gyorsan bővül, a hagyományos autógyártók közül a General Motors és a Ford igyekszik a legjobban, hozzájuk olyan startupok csatlakoznak, mint a Canoo, a Lordstown és az Arrival.