Az INA rijekai finomítója a késleltetett kokszoló üzembe helyezése és nagyfelújítás miatt novembertől áprilisig leáll. A cég mindent megtesz a zavartalan üzemanyag ellátásért. „A hír kedvezőtlen a Molra és a környék üzemanyag ellátására nézve” – írta a bejelentésről az Erste elemzője.

Rijeka,Refinery,,Croatia
Fotó: Shutterstock

A leállás oka, hogy modernizálják a nehézolaj-maradványok feldolgozására szolgáló kokszolóüzemet, a munka körülbelül öt hónapig tart az INA szerint – írja kedden a Vecernji list. 

A felújítási projekt költsége 4 milliárd kuna (1 kuna = 55 forint), és a legoptimistább forgatókönyv szerint 2024 végére kell teljes mértékben befejeződnie.  

A lap szerint kérdéses, hogy most jött-e el a megfelelő pillanat, de az INA azt állítja, hogy mindent megtesz, hogy „a hazai piac zavartalan ellátásbiztonságát” garantálja a nagyjavítási időszakban. A gazdasági tárca nem lát különösebb problémát abban, hogy Horvátország Sziszek után egy ideig működő finomító nélkül marad. 

Ismét teljes kapacitáson a Dunai Finomító


Befejeződött a százhalombattai Dunai Finomító tervezett nagyleállásának első fázisa, a Mol tartotta az ütemtervet, és minden üzemet újraindított, így ismét teljes kapacitással gyártja az üzemanyagotjelentette be a vállalat.