A kihívásokkal teli üzleti környezetben is jól teljesített Svájc első számú nagybankja, az UBS, amely a bevétel és profit tekintetében is túlszárnyalta az elemzői várakozásokat.

German Bank
Fotó: Andreas Arnold / DPA Picture-Alliance via AFP

A pénzintézet kedd reggel 1,73 milliárd dolláros adózott nyereségről jelentett a harmadik negyedévre vonatkozóan. Ez ugyan 24 százalékkal szűkebb az egy évvel korábbi profitnál, a szakértői konszenzust viszont 200 millió dollárral meghaladta a tényadat. A bevételek tíz százalékkal 8,24 milliárd dollárra csökkentek, ám a 8,16 milliárdos piaci konszenzust így is sikerült meghaladni.

A zürichi központú banknak – a szektortársakhoz hasonlóan – kedveztek a jegybanki kamatemelések, a magasabb hozamkörnyezetben ugyanis 14 százalékkal ugrottak meg nettó kamatbevételei a vagyonkezelési és a hagyományos kereskedelmi banki szegmensben. A befektetési banki üzletág bevételei viszont 19 százalékkal estek vissza, különösen a globális banki szegmens gyengélkedése következtében. Utóbbi forgalma 792-ről 329 millió dollárra zsugorodott a visszaeső befektetői aktivitás miatt.

Ralph Hamers vezérigazgató szerint a makrogazdasági és geopolitikai környezet egyre komplexebbé vált, az ügyfeleket a tartósan magas a megemelkedett energiaárak, az ukrajnai háború és a koronavírus-járvány utóhatásai egyaránt aggasztják.

Mindezeknek messzemenő hatása volt az eszközállomány alakulására, a piaci volatilitásra, a kamatszintekre és a globális befektetői hangulatra

– hangsúlyozta a főbankár.

A kihívások dacára a globális vagyonkezelői üzletágban 17,1 milliárd, az eszközkezelő szegmensben pedig 17,9 milliárd dollár friss tőkét gyűjtött a befektetőktől a szeptemberben zárult három hónap során. A gyenge piaci teljesítmény és a devizahatások miatt az előbbi bevétele négy, utóbbié pedig 13 százalékkal csökkent.

A társaság alapvető tőkemegfelelési mutatója bőven a tervezett 13 százalék felett, 14,4 százalékon állt szeptember végén. A UBS kilenc hónap alatt 4,3 milliárd dollárért vette saját részvényeit, az év végéig ez az összeg várhatóan eléri az 5,5 milliárd dollárt.

Heggyé nőnek a Credit Suisse bírságai, átszerveznek

A svájci bank júliusban új jogi vezetőt kapott, aki igyekszik peren kívüli egyezségek segítségével lezárni az örökölt ügyeket.