Peren kívüli egyezséggel zárult a Credit Suisse elleni francia adócsalási és pénzmosási ügye, miután a bank 238 millió euró fizetését vállalta, hogy maga mögött tudhassa az ügyet, miközben stratégiai átszervezésre készül.

Fotó: Fabrice Coffrini / AFP

Az ügyészség szerint a svájci bank több országban 2005 és 2012 között segített ügyfeleinek az adófizetés elkerülésében, ami a francia államnak több mint 100 millió eurós kárt okozott. A bank ügyvédei nem kívánták kommentálni az esetet, egyikük csupán annyit jegyezett meg, hogy ez volt a legjobb lehetőség a továbblépésre.

A Credit Suisse jogi csapatának új vezetője, Markus Diethelm júliusban csatlakozott a bankhoz, és 

az ő irányítása alatt, úgy tűnik, megnőtt a hajlandóság a peren kívüli megállapodásokra. 

A múlt héten a bank az Egyesült Államokban zárt le egy még a 2008-as pénzügyi válsághoz kapcsolódó ügyet, 495 millió dollár kifizetésével. A vádak szerint a bank félrevezette a lakossági jelzáloghitelekből képzett értékpapírokat megvásárló ügyfeleit.

Júniusban a bankot Svájcban bűnösnek találták, miután kiderült, hogy egy bolgár kokaincsempész hálózat pénzmosását segítette, míg egy bermudai bíróság szerint a Credit Suisse életbiztosítási üzletága több mint 600 millió dollárral tartozik egy volt grúz miniszterelnöknek és családjának. A bank fellebbezett az ügyben, azonban egy hasonló ügy Szingapúrban is folyamatban van.

Az amerikai hatóságok azért indítottak vizsgálatot, mert feltételezik, hogy nyolc évvel azután, hogy a Credit Suisse 2,6 milliárd dolláros bírsággal lezárt egy adócsalási ügyet az Egyesült Államokban, a bank továbbra is segíti amerikai ügyfeleit abban, hogy vagyonukat elrejtsék a hatóságok elől – írja a Reuters.

A globálisan is rendszerszinten fontosnak gondolt bank október 27-én hozza nyilvánosságra stratégiai felülvizsgálatának eredményeit és harmadik negyedéves eredményeit, miközben az elmúlt hetekben a bank megrendült tőkehelyzetéről terjengenek a hírek.