Ami most látható, az viszont egyelőre még csak a lecsorgás, a durva mélyrepülés legfeljebb reálértelemben mondható ki. A főbb indexek 20-25 százalékot veszítettek az értékükből, de az ötéves hozamok még mindig 80 százalék felett állnak (pl. a Nasdaq kapcsán), vagyis legfeljebb az extrém magas hozamokból adtak vissza valamelyest a piacok, a drámai letargia aligha indokolt.

U.S. GDP Declines For Second Quarter In A Row
Fotó: John Nacion

Technikailag viszont nagyon érdemes most figyelni egy szintet és egy grafikont. A Nasdaq 100 indexről és annak 200 hetes mozgóátlagáról van szó. Bár az S&P 500 talán ismertebb, de az emelkedést 12 éven keresztül a techtúlsúlyos Nasdaq vezette, így a tartósabb trendek változásának elemzéséhez is talán célszerűbb ezt az indexet figyelni. A 200 hetes mozgóátlag és az árfolyam kapcsolata pedig pont ilyen trendforduló.

A Nasdaq 100 szeptember közepén érintette meg 11 140 pont körül a 200 hetes mozgóátlagát, ám elsőre sikeresen pattant fel innen. Azóta viszont tovább gyengült a Nasdaq, és már a szint alatt jár, pedig az elmúlt napok jó hangulata próbálná a szint fölé lökni az árfolyamot. 

Ha ez sikeres, akkor a letörés falsnak bizonyul, ami nagyon jó hír lenne a piacoknak.

 Ha viszont nem, nos, akkor nagyobb a baj.

A 200 hetes mozgóátlag letörése ugyanis bár nagyon ritka, ám rendkívül negatív fejlemény, és az igazi medvepiaci esések még csak innen szoktak elindulni. Nagyon nem mindegy tehát, hogy fals lesz-e ez a letörés, és sikerül-e a mostani hangulatjavulásnak emelnie a Nasdaq árfolyamán is, vagy éppen az ellenkezője.

 

Ha gyorsan kifulladna a rali, akkor klasszikus letörés-visszateszt jelenség utáni vergődésre kerülhetne sor, aminél rosszabbat nem is kívánhatnának a befektetők. A következő napok tehát kulcsfontosságúak lehetnek, ezeket pedig a gyorsjelentési dömping is erőteljesen alakíthatja. Kicsit talán közhelyes: de kérjük az öveket becsatolni!