A nagykereskedelmi földgáz ára 10 százalékkal, megawattóránként 125,50 euróra ugrott Nyugat-Európában. Ezzel a heti áremelkedés immár 28 százalékos. Ám az árak még mindig csak a harmadát érik el az augusztus végi historikus csúcsnak.

 

Az európai gázárak jelentős visszaesése több tényezőnek volt köszönhető az elmúlt hónapokban. Részint az enyhe időjárás csökkentette a keresleti nyomást. Közben a kínálati oldalon a cseppfolyósított földgáz beáramlása lehetővé tette az európai országoknak, hogy feltöltsék a tárolókat. Bár nem szűntek meg a téli gázhiányra és gázáremelkedésre vonatkozó aggodalmak, érezhetően enyhült a feszültség az európai gázpiacon. 

WILHELMSHAVEN, GERMANY - JULY 08: In this view a terminal for connecting floating stations for liquified natural gas (LNG) stands under construction on July 8, 2022 near Wilhelmshaven, Germany. The terminal will allow the docking of floating storage and regasification units (FSRU), which are ships that can convert liquified natural gas back into gas form and then deliver it directly into Germany's gas network and storage system. Natural gas from the Wilhelmshaven terminal will be sent through a 30km pipeline, also currently under construction, to the Etzel underground storage facility. The new terminal, scheduled for completion by the end of this year, will allow Germany to import LNG by ship from countries including the USA and Qatar in order to lower Germany's reliance on gas imports from Russia. (Photo by )
Fotó: David Hecker / Getty Images

Júniusban robbanás történt a texasi  LNG-terminálon. A Freeport augusztusban közölte, hogy az üzemet novemberben újraindítják. Európa a Freeport leállása ellenére is rekordközeli mennyiségben importál LNG-t – hangsúlyozta Tom Marzec-Manser, az ICIS földgázelemzési vezetője. Hozzátéve: becslése szerint 

a kereslet csaknem harmadával csökkent az előző év azonos időszakához képest Európában.

Ennek ellenére egy hidegfront vagy ellátási probléma felbolydíthatja a téli gázpiacot, s ugrásszerű áremelkedést okozhat. 

Az EnergyScan elemzői arra figyelmeztetnek, hogy a közelgő téli hideg miatt az árak akár egyéves átlaguk (133 euró per megawattóra) fölé is emelkedhetnek a napokban, a trend tartósan felfelé ível. Az elmúlt hetekben az árak csökkentek az enyhe időjárás, a fűtési szezon kezdetének csúszása és a jelentős LNG-szállítmányok következtében. Ugyanakkor a határidős jegyzések így is ötéves átlaguk négyszeresét teszik ki.

A háború elhúzódása az elmélyüléséhez vezet

– hangsúlyozta Ken Griffin, a Citadel alapítója és vezérigazgatója a Bloomberg rendezvényén. Szerinte ha a háborús konfliktus nem enyhül tavaszig, akkor Európának újra kell gondolnia Ukrajna támogatását a saját gazdaságának gondjai miatt. A milliárdos üzletember szerint az ukrajnai háború felfoghatatlan méretű energiaválságot okoz Európában, a következő télre totális energiahiány várható.
Vészjósló nyilatkozata mellett olyan költői kérdéseket is feltett mint hogy: „Mi játszódik majd le a németek fejében, miközben támogatják Ukrajnát, de nekik nem lesz energiájuk, és a gazdaságuk életben tartásának költségei folyamatosan nőnek?” – Griffin pesszimista véleménye megfigyelők szerint egy újabb jel arra, hogy 

Európa egyáltalán nincs túl az energiaválságon, 

az utóbbi idők nyugodt gázpiaci hangulata az enyhe időjárásnak volt köszönhető.