Újra váratlan húzással került rivaldafénybe Michael Burry, aki A nagy dobás című film révén azért lett világhírű, mert jócskán a 2008-as pénzügyi  világválság előtt felismerte, hogy össze fognak omlani a jelzálogfedezetű értékpapírok, így azokkal szemben jó előre felépítette shortpozícióit. 

urry, Predictor Of Mortgage Collapse, Bets On Farmland, Gold
Fotó: Bloomberg

A guru Scion Asset Management nevű befektetési alapján keresztül a harmadik negyedévben öt új vállalatot vett fel a portfóliójába, köztük a börtönöket üzemeltető, CoreCivic céget

 – derült ki a hétfőn közzétett adatokból.

Burry alapkezelője egyébként a második negyedévben tucatnyi pozíciót épített le, 

köztük a Facebook anyavállalatát, az azóta nagyot gyengülő Meta Platformst is kiszórta, a helyükre pedig már akkor a Geo Group börtönvállalatban szerzett részesedést.

A hétfőn közzétett adatok szerint a harmadik negyedévben nagyjából 1,5 millió további Geo Group-részvényt vásárolt az alap. A jelenlegi árfolyamokon a Scion pozíciója már 17,3 millió dollárt ér, ami a legnagyobb a portfóliójában. Burry emellett 7,8 milliós részesedésre tett szert a szeptember végén lezárt periódusban a CoreCivicben is.

A börtönüzemeltetők mellett a Scion az utolsó negyedévben a Liberty Latin America és a Charter Communications távközlési csoportba, az Aerojet Rocketdyne Holdings repülőgépgyártó és védelmiipari vállalatba, valamint a Qurate Retail kereskedelmi társaságba vásárolta magát be.

A Geo Group, a CoreCivic és az Aerojet részvényei az elmúlt évben emelkedtek, és ezzel felülmúlták az S&P 500 indexet, amely 16,3 százalékkal esett az év során. A Liberty és a Qurate viszont fiaskót hozott az alapnak, lévén  rendre 28,5, illetve 76 százalékkal értékelődtek le.

A fedezetialap-kezelőknek az Egyesült Államokban minden negyedév után be kell számolniuk a befektetéseikről, amelyek nem feltétlenül tükrözik már a bejelentés időpontjában az aktuális állományukat. Ráadásul shortpozíciókat egyáltalán nem kell nyilvánosságra hozniuk.

Kamatcsökkentésbe kezdhet a Fed A nagy dobás című film fedezetialap-kezelője szerint

A fedezetialap-kezelő kellemetlen igazságot talált ki azok számára, akik további inflációra és végtelen Fed-kamatemelésre számítanak.