Jelentős mennyiségű kőolajat talált a Mol Vecsés határában, 2100 méter mélyen. A társaság júliusban kezdett kutatófúrásba a területen, és a szükséges tesztek elvégzése után bebizonyosodott, hogy eddig ismeretlen kőolajmezőt sikerült felfedezni – közölte az olajtársaság az MTI-vel hétfőn.

Oil Pumping Site Operated By MOL Hungarian Oil & Gas Plc, A pressure gauge sits on an oil pipe at an oil pumping station operated by MOL Hungarian Oil & Gas Plc near Eger, Hungary, on Sunday, March 29, 2015. Mol Nyrt. is looking at further acquisition opportunities in Romania as a way of expanding its network and becoming one of the country's three largest gas station chains. Photographer: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

Az új kút napi 600 hordós termeléssel indul, későbbre tervezett 700-1000 hordós termelése mintegy 10 százalékkal növeli majd a Mol Magyarország és 5 százalékkal Magyarország kőolaj-kitermelését. 

A Vecsés 2. nevű olajkút a Mol harmadik legnagyobb hozamú magyarországi kútja lett, egyedül képes kiváltani az elöregedő algyői mező teljes éves természetes hozamcsökkenését.

A Mol 2015-ben nyerte el a kutatási koncessziót a Vecsés körüli területre. Az előzetes geológiai vizsgálatok elvégzése után Vecsés határában jelölték ki a kutatófúrás helyét. A júliusban elkezdett fúrás 31 napig tartott, és 2100 méteres mélységet ért el. Az ilyenkor szükséges kúttesztelések során bebizonyosodott, hogy gazdasági hasznosításra alkalmas a kőolajtalálat, ezért a kutat november 11-én termelésbe állították.

Az olajat közvetlenül a százhalombattai Dunai Finomítóba szállítják.  

Minden csepp Magyarországon kitermelt kőolaj hozzájárul ahhoz, hogy csökkenjen az ország energiafüggősége, ezért is öröm ez a kutatási siker. A termelés alatt álló készletek folyamatosan kimerülnek, ez egy természetes folyamat része. Hatalmas erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy a termelést szinten tartsák

– emelte ki Hernádi Zsolt, a Mol csoport elnök-vezérigazgatója.

A Mol az elmúlt öt évben 133 milliárd forintot költött erre, ha ezt nem tenné, évi 15-20 százalékkal csökkenne a kitermelése. Ezekben az években számottevő sikereket ért el a hazai kutatásban, például több sekély mélységű gázmezőt talált és állított termelésbe – sorolta. A vecsési találat viszont egy nagyobb mélységű olajmező feltárását hozta, ennek nyomán a Mol további fúrásokat tervez a környéken a mező kiaknázására és a termelés fokozására – mondta Hernádi Zsolt.

A Mol a legnagyobb szénhidrogén-termelő Magyarországon. Tavaly a hazai termelésből a kőolaj csaknem felét (3,5 millió hordó) és a földgáz mintegy 90 százalékát (1,4 milliárd köbméter) a Mol biztosította. A Mol csoport kőolaj- és földgázkitermelési portfóliójában szintén Magyarország a legnagyobb, a teljes termelés harmadát adja.

A közlemény szerint Magyarországon egyedüliként a társaság folyamatos munkaprogramot hajt végre, tehát az ország több pontján egy időben, párhuzamosan zajlanak a munkálatok. Kiemelten sikeres a meglévő mezők termelésének fokozása, az elmúlt öt évben nagyjából 300 kútmunkálat történt, és 16 új kút kezdett termelni. A sekélygázkutatási programban eddig 13 új kút állt munkába. A százmilliárdos nagyságrendű beruházások nélkül a hazai termelés a jelenlegi szint kevesebb mint felére esett volna vissza az elmúlt öt évben.

A Mol a következő öt évben csaknem 200 milliárd forintot tervez befektetni a magyarországi kőolaj- és földgázkitermelés fejlesztésébe, ennek közel 60-65 százaléka földgáz-, 20-25 százaléka kőolajcélú, a maradék pedig az infrastruktúra biztonságos fenntartását, pótlását célozza.

Részleges búcsút int az orosz olajnak a Mol-leány

A Slovnaft a jelenlegi 95-ről 60 százalékra csökkenti az orosz nyersolaj felhasználását a jövő év végéig. Az átállás nem ígérkezik egyszerűnek a szlovák vállalat szerint.