Nagy erőkkel keres a thai rendőrség egy magyar férfi modellt. A Bangkok Post című thaiföldi lap cikke szerint egy bizonyos P. E. is szervezője volt annak a hatalmas piramisjátéknak, amelybe rengetegen belebuktak, és már évek óta tart az ügy felgöngyölítése. 

Thaiföldön több ezer károsultja lehet a csalásnak. / Fotó: AFP

A Ponzi-sémát követő piramisjáték kitalálóját, Apirak Kothit még 2021 januárjában vették őrizetbe. Összesen 16-an vehettek részt a csalásban a hatóságok szerint, kölcsönöket vettek fel, és nem fizették vissza, valamint több befektetőt is bepaliztak tetemes hasznot ígérve nekik, majd végül egyszerűen elsikkasztották a pénzüket.

Piramisjáték a kriptovaluta-kereskedelem – véli a Nobel-díjas közgazdász

Ettől még egyáltalán nem biztos, hogy össze fog omlani – írja Paul Krugman.

Egy thai pénzügyi lap szerint összesen 9 ezer befektetőt verhettek át, nagyságrendileg kétmilliárd bát tűnt el, ami 55 millió amerikai dollárnak megfelelő összeg. Ennél viszont a károsultak szerint sokkal többet vesztettek, szerintük 20 milliárd bátot buktak. 

A 16 gyanúsítottból 14-et már sikerült elkapnia a rendőrségnek, de két külföldi állampolgárt még keresnek, egy szingapúrit és a magyar modellt, P. E.-t, aki a gyanú szerint jó barátja volt a piramist kitaláló Kothinak. A rendőrség gyanúja szerint P. E. már 2020-ban elmenekült Thaiföldről, azóta külföldön tartózkodik, feltehetően hazatért Magyarországra. 

A thai rendőrség most a hírek szerint az Interpol segítségét kéri, hogy nyomozzák le a külföldre szökött gyanúsítottakat, és szállítsák Thaiföldre, hogy bíróság elé állíthassák őket. 

Mi az a Ponzi-rendszer?

A Ponzi-rendszert Charles Ponzi olasz származású szélhámosról nevezték el, aki a XX. század első felében vált hírhedtté az Egyesült Államokban. Bár maga az ötlet nem tőle származik, mégis ő csinálta meg a legnagyobb mértékben: az 1920-as évek elejére több millió dollárt kasszírozott. Az eljárás egyszerű volt: busás haszon ígéretével egyre több és több új befektetőt vonzott be, az így befolyt összegből pedig saját magát tartotta el, illetve kisebb mértékben, hogy a látszatot fenntartsa a legkorábbi befektetőket kezdte el kifizetni. Bár csalás miatt életfogytiglanra akarták ígérni, végül – több ügy miatt több részletben – kevesebb mint másfél évtizedet ült, majd Olaszországba deportálták. Brazíliában, szegényen halt meg. Ponzi mintájára alakította ki csalásra épült hálózatát Bernie Madoff amerikai üzletember is, aki minden idők legnagyobb pénzügyi lenyúlását hajtotta végre, több mint 65 milliárd dollárt sikkasztott el. 2009-ben 150 év börtönre ítélték, végül 2021-ben egy amerikai fegyintézetben hunyt el.