Hiába dolgozták le reggeli mínuszukat hétfőn az amerikai tőzsdeindexek, kora délután kisebb-nagyobb nyereségeket is elérve, a nap végére ismét visszahanyatlottak a görbék, és legalábbis egyelőre befejeződött a szerdán kezdődött rali.

NYSE
Fotó: Johannes Eisele / AFP

A legnagyobb mértékben, 1,11 százalékkal a zömében technológiai részvények által meghatározott Nasdaq Composite esett, 11 196 ponton zárva. 

A Dow Jones eközben 0,6 százalékkal, 33 537, míg az S&P 500-as mutató 0,9 százalékkal, 3958 pontra esett vissza.    

A kereskedés egész nap ingadozó volt, a piac folyamatosan irányt keresett – jellemezte a tőzsdenapot a CNBC.

A befektetők hangulata óvatosan optimista

– mondta Sylvia Jablonski, a Defiance ETFs vezérigazgatója és befektetési igazgatója a hírcsatornának. 

„Az általános hangulat, amit tapasztalok, hogy a kereskedők leginkább egy fenntartható emelkedést várnak év végéig” – árulta el. 

Talán nem lesz egy gatyaszaggató roham, amit remélünk, de fenntartható lesz, mielőtt elérjük 2023-at, amikor már tisztában látjuk, hogy a Fed kamatemelései mire vezettek és mennyire bizonyulnak sérülékenynek a céges bevételek.

A főbb részvényindexek napközbeni erősödését Lael Brainard piacnyugtató megjegyzése váltotta ki. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve alelnöke szerint ugyanis a központi bank hamarosan lassíthatja a kamatemelések ütemét.

A következő napokban minden tekintet az amerikai kiskereskedelmi óriásokra, vagyis a Walmartra, a Home Depot-ra, a Targetre, a Lowe’sre, a Macy’sre és a Kohl’sra szegeződik, hiszen ezeknek a cégeknek a gyorsjelentésével folytatódik a szezon.