Az MKB Bank adózott nyeresége 39,4 százalékkal, 149,8 milliárd forintra nőtt az első három negyedévben az előző év azonos időszakához mérten, míg a harmadik negyedévben éves bázison közel 5 százalékkal, 43,3 milliárdra csökkent, ami már tükrözi a lassuló gazdaság miatt megemelkedett kockázati költségeket.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A nyereséget mérsékelte az extraprofitadó és a kamatmaximálás is, hiszen a lakosság védelmében a kormány által kezdeményezett intézkedések a többi bankkal együtt az MKB-t is sújtották.

 Emellett a bankfúzióval kapcsolatos egyszeri költségek is negatívan hatottak a számviteli eredményre, de a hitelintézet így is megőrizte stabil eredménytermelő képességét.

Az MKB Csoport tőzsdei jelentésében ugyanis az egykori Budapest Bank és a Takarékbank, illetve a Sberbank hitelállományának számai is szerepelnek, hiszen az MKB mint anyavállalat és a Budapest Bank, valamint a Takarék Csoport mint beolvadó társaságok egyesülésére április 1-jén megtörtént. 

Ezt követően pedig egy sikeres pályázat nyomán a Sberbank hitelportfóliójának átvételére is sor került augusztus 1-jével.

Ezért az összehasonlítás az egy évvel ezelőtti adatokkal azzal a feltételezéssel történt, mintha a két beolvadt hitelintézet tavaly is a csoporthoz tartozott volna.

A bankcsoport a fentiek figyelembevételével egy év alatt 13,1 százalékkal növelte a nettó betétállományát, a hitelállománya 16 százalékkal gyarapodott, a mérlegfőösszege pedig szeptember végére elérte a 10 940 milliárd forintot.  

Az MKB Csoport a fúzió révén hatékonyabban működött, és ügyfeleink bizalmának köszönhetően tovább növekedtünk, így változatlanul stabil pénzügyi partnerként segítünk ügyfeleinknek és építjük tovább a jövő bankját

– nyilatkozta Barna Zsolt, az MKB Bank és a Magyar Bankholding elnök-vezérigazgatója.

A menedzsment nagyon megfogta a kiadási oldalt, ezért a hitelintézet működési költségei csupán 13 százalékkal, vagyis a maginflációnál is alacsonyabb mértékben nőttek.

A bank saját tőkéje a harmadik negyedévben 27,5 milliárd forinttal emelkedett, ami hozzájárult az MKB Csoport stabil tőkeszerkezetének fenntartásához.