Az elmúlt két hónapban az európai részvénypiacok több mint 15 százalékot emelkedtek, ami alapvetően több tényezőre vezethető vissza. A legfontosabb, hogy a nyár közepén megawattóránként 350 euróig emelkedő gázárak érdemben csökkentek és mára úgy tűnik, hogy a kontinensnek elég tartalékot sikerült felhalmoznia ahhoz, hogy elkerülje a legrosszabb szcenáriót. 

Gas energy crisis, flag of the European Union with a one euro coin and burning with natural gas flames. OLYMPUS DIGITAL CAMERA gázár-plafon, gáz ,ár, price, money, energy, energia,
Fotó: Jose A. Bernat Bacete / Getty Images

Ráadásul az év elején – a gázárak emelkedése mellett – az európai piacok alulteljesítése a háború miatti kockázati prémium növekedésének is volt köszönhető. Az idő előrehaladtával azonban a kezdeti pánikhoz képest a befektetők mára jobban látják az ezzel kapcsolatos kockázatokat is. 

Végül pedig az európai részvénypiacok szektorösszetétele olyan, hogy azok az ágazatok vannak túlsúlyban (szemben az Egyesült Államokkal), amelyek emelkedő kamatkörnyezetben is képesek felülteljesíteni. Cserébe viszont ezek a szektorok nagyon érzékenyek a növekedési kilátások romlására. 

Mivel azonban a gázárak esése a nagy válság forgatókönyvének az esélyét csökkentette, ezért ez is kedvező hátszelet jelentett az európai részvénypiacoknak.

Előretekintve azonban nem olyan kedvező a helyzet, hogy az további érdemi emelkedést jelenthessen. Bár Európában úgy tűnik a legrosszabb forgatókönyvet sikerült elkerülni, de a gázárak továbbra is a 2019-es szint többszörösén tartózkodnak. A hideg idő beköszöntével pedig nagy kérdés, hogy a tárolók töltöttsége milyen gyorsan csökken majd és emiatt mennyire emelkedhetnek a gázárak.

A jelenlegi magas gázárak veszélyeztetik a kontinens versenyképességét is, amit már jelez az is, hogy 

több európai ipari szereplő gondolkozik azon, hogy elvigye kapacitása egy részét Európából. 

Ráadásul a profitvárakozások továbbra is túl optimistának tűnnek ahhoz képest, hogy az energiaárak mennyivel emelkedtek és könnyen elképzelhető, hogy az elmúlt hetek kedvező hírei hatására a konszenzus mára már alulbecsüli a gazdaság lassulásának profitokra nehezedő negatív hatását.

A DAX index alakulása
 

A fentiek miatt összességében véleményünk szerint az európai részvénypiacok felülteljesítése a végéhez közeledik. Amennyiben a gázárak újra emelkedésnek indulnak, akkor akár jövedelmező shortolási lehetőségek is adódhatnak az öreg kontinensen.