Rendkívül optimista prognózis érkezett az arany jövő évi árfolyamkilátásairól, ami egyben borús képet vázol fel a gazdaság várható alakulásáról is.

aranytömbök
Fotó: Shutterstock

A nemesfém árfolyama unciánként akár négyezer dollárig is ralizhat 2023-ban, mivel a legtöbb országban a jövő év elején beköszönthet a ami a kamatemelések lassítására késztethetik a jegybankokat. Ez a forgatókönyv pedig még vonzóbbá teheti a befektetők számára az aranyat – magyarázta a CNBC-nek Juerg Kiener, a Swiss Asia Capital vezetője és befektetési igazgatója.

A stratéga szerint a nemesfém ára valahol 2500 és 4 ezer dollár között tetőzhet jövőre, ami ugyan meglehetősen nagy intervallum, de még az alsó régiójának elérése is közel 40 százalékos ralit jelentene a jelenlegi szintről. A 4 ezer dolláros célárfolyam teljesülése esetén pedig több mint duplájára drágulhat a nyersanyag.

Jó esély van arra, hogy jövőre jelentős elmozdulást lássunk az arany piacán, ami nem csak 10 vagy 20 százalékos lesz, hanem valóban új csúcsokat fog hozni – vetítette előre a szakember.

A recessziós kilátások és félelmek, valamint a kamatemelési ciklus várható lassítása mellett szerinte az is az arany mellett szól, hogy ez az egyetlen eszköz, amivel minden jegybank rendelkezik. A világ nagy részén az továbbra is magas marad, ez pedig ugyancsak a sárga fém felé terelheti a befektetőket.

Az arany nagyon jó inflációs fedezet, nagyszerű vétel stagfláció idején, és jó kiegészítője a portfóliónak

– hangsúlyozta Kiener.

Az arany árfolyama egyébként a pandémia tombolása idején, 2020 augusztusában érte el eddigi csúcsát, unciánként 2074,9 dolláron. Az Arany Világtanács adatai szerint a központi bankok 400 tonnányi aranyat vásároltak az idei harmadik negyedévben, közel kétszer többet a korábbi rekordmennyiséget jelentő 241 tonnánál, amit négy évvel korábban táraztak be.

A biztató fundamentumok ellenére nem mindenki osztja Kiener optimizmusát, egy másik aranypiaci szakértő, Kenny Polcari úgy vélekedett az amerikai portálnak, hogy az 1900 dolláros szint környékén erős ellenállásba ütközhet az árfolyam, ahonnan lecsorgás következhet.

Szeretem az aranyat, mindig is szerettem. Egy befektetési portfóliónak mindenképp rész kell, hogy legyen. Jól fog teljesíteni jövőre, de nem 4 ezer dollár a céláram

– mondta a Slatestone Wealth vezető stratégája.

És hogy mennyi aranyat érdemes tartani jövőre? A jelenlegi makrogazdasági és piaci forgatókönyv alapján a portfólió 10-20 százalékát kellene ide fektetniük a befektetőknek, legalábbis a legnagyobb indiai brókercég, a Zerodha társalapítója, Nikhil Kamath szerint.

Az arany árfolyama
 

Az arany ma nem teljesít túl jól, a befektetők a várakozások feletti amerikai GDP-bővülésről érkező hírekre bő egyszázalékos mínuszba taszították a napközben emelkedéssel próbálkozó kurzust. Csütörtök kora este unciánként 1805 dolláron jegyezték a fémet.