A szaúdi állami olajcég, az Aramco a francia TotalEnergies olajipari nagyvállalattal közösen meghozta a végső döntést az Amiral projekt elindításáról, aminek a költsége 11 milliárd dollár lesz. Ebből 4 milliárdot az Aramco (62,5 százalék) és a TotalEnergies (37,5 százalék) saját tőkéből finanszíroz – derül ki a két cég közös közleményéből.

Exclusive: Inside Look At The Saudi Aramco Oil Company An employee walks past crude oil storage tanks at the Juaymah Tank Farm in Saudi Aramco's Ras Tanura oil refinery and oil terminal in Ras Tanura, Saudi Arabia, on Monday, Oct. 1, 2018. Saudi Arabia is seeking to transform its crude-dependent economy by developing new industries, and is pushing into petrochemicals as a way to earn more from its energy deposits. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

A petrolkémiai létesítményt a Perzsa (Arab)-öböl partján fekvő közel 400 ezres nagyvárosban, Al-Dzsubailban építenék fel. A sivatagi királyság keleti részén lévő település a világ egyik legnagyobb ipari létesítménye, a területén jó néhány finomító, gyár és egyéb létesítmény, egy nemzetközi repülőtér és a szaúdi haditengerészet bázisa található.

A tervek szerint az építkezés 2023 első negyedévében kezdődik, a létesítmény pedig 2027-ben állna működésbe.

A komplexum alapanyagot szolgáltat majd más petrolkémiai és speciális vegyipari üzemeknek, például évi 1,65 millió tonna etilént lesz képes előállítani. A két vállalat közösen birtokolja és üzemelteti a létesítményt a már meglévő SATORP finomítóval együtt. Az építkezések után az üzem 7-8 ezer munkahelyet teremt.

Az együttműködéssel az a célunk, hogy a minél hatékonyabban állítsuk elő a vegyi anyagokat és bővítsük az értékláncot, amivel felgyorsíthatjuk az ipari fejlődést Szaúd-Arábiában

 – mondta az Aramco vezérigazgatója, majd hozzátette: a projekt tovább erősíti a két cég között régóta fennálló kapcsolatot. A TotalEnergies vezetője szintén azt nyilatkozta, hogy az építkezés tovább mélyíti a két vállalat közötti jó viszonyt. A projektet 2018-ban jelentette be a két cég, és akkor még 9 milliárdos beruházásról beszéltek, két éve pedig a 2024-es indulást tűzték ki célul. Azonban a járvány miatt késik az építkezés és a költségek is emelkedtek. 

Beindul a kínai villanyautók gyártása Szaúd-Arábiában

Az e-autókat gyártó kínai vállalat, az Enovate 500 millió dollárért épít üzemet Szaúd-Arábiában. A tervek szerint évente 100 ezer elektromos járművet gyártanak, a létesítményt az Enovate egy szaúdi céggel közösen üzemelteti majd. Rijád célja, hogy csökkentse az olajfüggőségét, és egyre jobban nyit Kína felé.