Az e-autókat gyártó kínai vállalat, az Enovate 500 millió dollárért épít üzemet Szaúd-Arábiában. A tervek szerint évente 100 ezer elektromos járművet gyártanak, a létesítményt az Enovate egy szaúdi céggel közösen üzemelteti majd.

Enovate unveils first ME7 SUV EV at Auto Shanghai 2019
Fotó: Ji Csuang / AFP

A gyárhoz egy kutató-fejlesztő központot is építenek. 

Azt még nem tudni, hogy az üzem mikor kezdi meg működését, ahogy azt sem, hogy az építkezés mikor indul meg. A 2015-ben alapított távol-keleti vállalatnak jelenleg Csöcsiang tartományban van egy gyára, és jó kapcsolatok ápol kínai állami bankokkal – írja az SCMP. Phate Zhang, a CnEVpost nevű elektromos járművekkel foglalkozó portál szakértője szerint a kínai vállalatok aktívan keresik a külföldi terjeszkedés lehetőségét – kapacitásaik bővülésével párhuzamosan.

A zsúfolt kínai piac miatt sok startup inkább Kínán kívül keresi a lehetőségeket

– mondta Zhang. A távol-keleti óriás a világ legnagyobb villanyautó-piaca, és pekingi vezetés is támogatja, hogy az emberek elektromos járművekre váltsanak. Ugyanakkor is szeretnék, ha az ázsiai ország vezető gyártói (BYD, Xpeng, Nio) 2025-re eladásaik 10 százalékát külföldön bonyolítanák le.

Hszi Csin-ping kínai elnök a múlt héten látogatott a sivatagi királyságba, ahol Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg sokkal nagyobb pompával fogadta, mint korábban az amerikai elnököt. A két ország 34 egyezményt kötött a zöldenergia, az információs technológia, a logisztika vagy éppen az építkezés területén. Ezek tartalmát csak részben hozták nyilvánosságra.

Például szerződést írtak alá a kínai Huawei óriásvállalattal a felhőalapú számítógépes együttműködésről, valamint a szaúdi városok csúcstechnológiás épületkomplexumainak építéséről.

Bejelentették, hogy a szaúdi gazdaság olajfüggőségének megszüntetéséhez harmonizálják infrastrukturális fejlesztéseiket a kínai Egy övezet, egy út kezdeményezéssel, amelyet sokan csak az Új selyemútnak neveznek. Ez összhangban van a szaúdiak Vízió 2030 elnevezésű tervével, amellyel az ország olajexporttól függő gazdaságának több lábra állítását, valamint az állam társadalmi modernizációját, világpolitikai és világgazdasági pozícióinak erősítését célozzák.

A távol-keleti óriás az Öböl menti országokkal is szorosabbra fűzné kapcsolatát, a kínai vezető a múlt héten kijelentette, hogy az importált nyersanyagokért jüanban fizetne. A kínai pénznem használata a nemzetközi kereskedelemben megrendítené a dollár fennhatóságát, ami gyengítheti az amerikai fizetőeszközt.

Szaúd-Arábia eddig szoros kapcsolatokat ápolt az Egyesült Államokkal, ám Joe Biden hatalomra kerülése óta látványosan Kína és Oroszország felé fordult. Rijád az orosz–ukrán háborúban sem foglalt állást, és többször is az amerikai elnök kérése ellenére cselekedett, például nem növelte az olajkitermelését. A közel-keleti ország előszeretettel mutatkozik közvetítőként, és aktívan segített több fogolycsere létrejöttében is.