Kiszivárgott értesülések szerint csütörtökön fogadhatja el a szlovák törvényhozás a módosított költségvetési törvényt. A változtatások közül kiemelendő, hogy beleépítik az Európai Bizottság és az uniós helyreállítási terv által is megkövetelt kiadási korlátokat, az orosz kőolajból származó extraprofitra csak 55 százalékos adót vetnek ki, azt is csupán egy évig (ez a Mol-leány Slovnaft számára fontos), illetőleg emelik az alkohol jövedéki adóját és a szerencsejátékokat sújtó adóterhet. Ebből adódóan a Slovnaft várhatóan mégsem fordul nemzetközi bírósághoz. 

Operations At Slovnaft's Bratislava Oil Refinery
Több maradhat az extra nyereségből Fotó: Zuzana Gogova / Getty Images

A korábban belengetett különadó  2022. december 1. és 2024. december 31. közötti időszakra vonatkozott volna, és a mértéke 70 százalékos lenne. Az alapja az elmúlt négy év átlagának 120 százalékát meghaladó nyereség.

A Slovnaft szerint az extraprofitadó veszélyezteti az energiabiztonságot

Szlovákia 70 százalékos szolidaritási hozzájárulást vetett ki az energiacégekre. A Slovnaft túlzónak tartja a mértékét.

Szlovákia: ha lesz büdzsé, lesz kedvező lakossági energiaár

Veszélybe került Szlovákiában a jövő évi kedvezményes árú lakossági energia garantálása, ugyanis a parlamentben a múlt héten elbukott Heger-kormány nem tudta elfogadtatni a törvényhozással a 2023-as költségvetési törvény tervezetét. Márpedig a jövő évi büdzsé egyik fő pillére a vágtató energiaárak elleni harc letörését szolgáló gigantikus, 6 milliárd eurós tétel. A kabinet a hó elején közölte, hogy jövőre a lakossági villamos energia ára nem változik, a vezetékes földgáz- és a hőszolgáltatás pedig egyaránt 15-15 százalékkal drágul. 

Eduard Heger miniszterelnök hangsúlyozta, ha az állam nem lépett volna közbe, akkor 2023-ban a villamos energia ára 380, a földgáz 225, a hőszolgáltatás pedig 80 százalékkal drágult volna. Az állam számára az energiaár-dotáció 6 milliárd euró kiadási tételt jelent, de ezt az összeget már beépítették a 8 milliárd euró hiánnyal számoló állami büdzsébe. Kedden Karol Galek, a szeptembertől ellenzékbe vonult SaS parlamenti képviselője, volt gazdasági államtitkár hangsúlyozta, hogy 

a kormány tétlensége miatt veszélyben vannak a lakosságnak nyújtott alacsonyabb energiaárak. 

Marcel Klimek pénzügyi államtitkár pedig azt vázolta fel, hogy mivel járna, ha az ország ideiglenes költségvetéssel kezdené a jövő évet. Tárcája számításai szerint ha 2023-ban a 35 milliárd eurós kiadási oldallal számoló, még el nem fogadott büdzsé helyett a 2022-es, 27 milliárdos tételű költségvetés alapján megy tovább Szlovákia, akkor az ország bruttó hazai összterméke 4 százalékot is meghaladó mértékben eshet vissza, 53 ezer ember veszítheti el az állását, a a mostani 6 százalékról 8-ra kúszhat fel, ráadásul a jegybank által jövőre várt 10 százalékos éves 17,5 százalékra is kilőhet. És természetesen nem garantálható a nyomott árú lakossági energia sem, hiszen a folyó évi büdzsében erre nincs keret.

Kedd este megegyeztek

Kedd este viszont komoly előrelépés történt az ügyben: Eduard Heger kormányfő és Richard Sulík, az ellenzékbe vonult SaS elnöke, korábbi gazdasági miniszter bejelentette, hogy megegyeztek a jövő évi költségvetés támogatásában, a többi kormánykoalíciós pártot is figyelembe véve, így megvan a 150 fős parlamentben a 76 fős egyszerű többség. Az alku ára, hogy Igor Matovic pénzügyminiszter, a korábbi kormányfő távozik a kabinetből. Ez azért nem vehető teljesen biztosra, mert a finoman fogalmazva is öntörvényű Matovic egyrészt a legerősebb kormánypárt, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (Ol’aNO) elnöke, másrészt a múlt héten, még a kormány bukása előtt már az államfői palotában volt, kezében a lemondással, amikor az utolsó pillanatban a hivatalvezető a kezéből kiragadta a már aláírt lemondást és sarkon fordult…