Közös beruházással létesítene kőzetgyapot hőszigetelő anyagot gyártó gyárakat a Masterplast Nyrt. és a Market Építő Zrt., kifejezetten a hazai piaci igények kielégítésére. A két meghatározó magyar építőipari vállalat ennek érdekében pénteken stratégiai együttműködési megállapodást kötött.

Vémi Zoltán / Világgazdaság
Masterplast, 2022.
Tibor Dávid Masterplast-elnök (b) és Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. igazgatósági elnöke (k) Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A felek két új gyárat hoznának létre, egyet Magyarországon és egy másikat Szerbiában. Az első közös projekt részleteit már 2023 első negyedévében megismerhetik a befektetők és a nyilvánosság – hangzott el az együttműködési megállapodás aláírása alkalmából rendezett sajtóeseményen. 

Tibor Dávid Masterplast-elnök és Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. igazgatóságának elnöke az ünnepélyes aláírást követően ismertette, hogy 

a két vállalat új, 50-50 százalékos tulajdoni arány mellett működő cégekbe szervezi a közös munkát, melyek irányítási jogait a Masterplast gyakorolhatja. 

Várhatóan két közös vállalat jön majd létre, egy hazai és egy szerbiai. A menedzsmentjogok a szigetelőgyártási tapasztalat miatt kerülnek a Masterplasthoz. A leánycégek ugyancsak a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett társaság konszolidációs körébe tartoznak majd. A gyártási projektek megvalósításához állami támogatási forrásokkal is terveznek a stratégiai partnerségre lépő felek. Az új gyárak konkrét helyének kijelölése még folyamatban van, ahogyan a potenciális állami támogatásról is zajlanak már tárgyalások.

Nehéz két-három éves időszak elé néz az építőipar, különösen az újlakás-építések és az ingatlanfejlesztések terén várható az eddigi konjunktúra után nehezebb periódus

– hangsúlyozta Tibor Dávid, a Masterplast elnöke.

Szigetelőanyagra szerinte a tartósan magas energiaárak mellett is folyamatosan szükség van, mivel a magyar lakásállomány 80 százaléka nem megfelelően vagy egyáltalán nem szigetelt – érzékeltette a vállalat elnöke. Így ez a terület prosperáló és erős szegmense marad továbbra is az építőiparnak.

Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. igazgatósági elnöke elmondta: Magyarország építőanyag-importra szorul, az elmúlt időszakban volt olyan, hogy Törökországból kellett behozni az alapanyagot, mert közelebbről nem tudott kontingenst szerezni a Market. Ezért mozdult el az építőipari vállalat a saját gyártás irányába, hogy hozzájáruljanak  az ország ellátásának biztonságához.

Ma mindössze két regionális szintű, többségi magyar tulajdonban lévő építőanyagokat gyártó cég van Magyarországon, ezért szükséges a hazai tulajdonú gyártás erősítése, a közös vállalat megalapításával ez a kör is bővül – emelte ki Tibor Dávid. Az együttműködést ilyen formában az élet kényszerítette ki – tette hozzá Scheer Sándor.

A Masterplast részvényárfolyama másfél százalékkal erősödött a stratégiai együttműködés bejelentését követően a pénteki tőzsdei kereskedés elején.