A cseh kiskereskedelmi forgalom októberben reálértéken 9,4 százalékkal esett vissza év per év alapon. A forgalom az előző havihoz képest 1,8 százalékkal csökkent.

Prague,,Czech,Republic,€“,August,17,,2020:,Shopping,In,A
Fotó: Shutterstock

A kiskereskedelmi forgalom, a gépjárműveket nem számítva, októberben havi összehasonlításban, reálértéken 1,8 százalékkal csökkent. A nem élelmiszerjellegű termékek eladása 2,8 százalékkal, az élelmiszer-értékesítés pedig 1 százalékkal csökkent, míg az üzemanyag-eladások 0,6 százalékkal nőttek.

Év per év alapon, a nem élelmiszerjellegű termékek eladása 11,2 százalékkal, az üzemanyag-értékesítés 8 százalékkal, míg az élelmiszer-értékesítés 7 százalékkal csökkent.

Októberben is folytatódott a kiskereskedelmi forgalom május óta tartó visszaesése.

Az előző hónaphoz képest a csökkenés dinamikája főként a nem élelmiszeripari termékek, de az élelmiszerek és az üzemanyagok esetében is erősödött – mondta Jana Gotvaldová, a cseh statisztikai hivatal osztályvezetője. 

 

Az előző évhez képest visszaesést jelentettek a nem élelmiszereket forgalmazó boltok, kivéve a gyógyszertári, orvosi és ortopédiai termékeket forgalmazó üzleteket. Míg a csomagküldőn vagy 

interneten keresztül történő kiskereskedelmi értékesítés már a tizedik egymást követő hónapban esett 

– tette hozzá Marie Boušková, a cseh statisztikai hivatal igazgatója. 

A szaküzletekben a kulturális és szabadidős cikkek értékesítése 15,6 százalékkal, az egyéb háztartási felszereléseké 13,7 százalékkal, a ruhák, cipők és bőráruk kiskereskedelme 12,7 százalékkal, a kozmetikai és tisztálkodási cikkek eladásai pedig 1,2 százalékkal csökkentek.

A gépjármű-értékesítés és -javítás reálértéken 2,1 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. Éves összehasonlításban az értékesítés 3,6 százalékkal csökkent. A gépjárműjavítás pedig 6,1 százalékkal zsugorodott.