Növekedése felgyorsítása érdekében az Infineon kész akár több milliárd eurót is terjeszkedésre költeni, ha megfelelő felvásárlási célpontot talál – mondta szerdán a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak (FAZ) Jochen Hanebeck, a német félvezetőgyártó új vezérigazgatója.

Annual press conference INFINEON Technologies AG.
Jochen Hanebeck, az Infineon vezérigazgatója.
Fotó: AFP

A potenciális felvásárlásokat indokolja az ágazat hihetetlen fellendülése, hiszen az okostelefonoktól az autókig szinte minden új generációs ipari termékben kulcsszerepet töltenek be a mindössze néhány nanométeres csipek, amelyek iránt hatalmasra nőtt a globális kereslet.

A koronavírus-járvány hatására ugyanakkor az elmúlt két évben akadozott a félvezetőipari termékek ellátási lánca, ami az autógyártástól az egészségügyön át a távközlésig számos iparág teljesítményét fogta vissza.

Az Infineon, amely a szeptember 30-án zárult pénzügyi évében 63 százalékkal, 3,4 milliárd euróra növelte ebben a szegmensben elért nyereségét, a vezérigazgató szerint 

különösen az elektromobilitás, az önvezetőjármű-gyártás, a megújuló energia, az adatközpontok és a dolgok internetes szegmensében lát esélyt az újabb bővülésre.

Hanebeck a német lapnak nem árulta el, mely cégekre veti ki hálóját az Infineon. Annyit azonban elmondott, hogy a vállalat egyebek közt a teljesítmény-elektronikára – az a terület, amely az áram szabályozására és irányítására alkalmazott szilárd félvezető áramkörökkel foglalkozik –, illetve a félvezetőkre, szenzorokra, szoftverekre és a mesterséges intelligencia fejlesztésére specializálódott cégek iránt érdeklődik.

A stratégiai szempontokon túlmenően azonban új szerzeményeinknek kulturálisan is illeszkedniük kell a csoportunkhoz, és a fúziónak pénzügyi értelemben is észszerűnek kell lennie – tette hozzá.

Könnyen elképzelhetőnek tartja, hogy például a kevésbé intenzíven finanszírozott startupok egy némelyike támaszra találhatna egy Infineon méretű konszernben – tette hozzá.

 

Az Infineon amúgy 2019-ben 10 milliárd dollárért vásárolta meg amerikai riválisát, a Cypress Semiconductort, öt évvel azután, hogy 3 milliárd dollár fejében az International Rectifier-t is bekebelezte. 

Mindkét akvizícióval a következő generációs autók és az internetes technológiák alkatrészgyártói, illetve beszállítói sorában erősítette jelenlétét.

Az európai gyártókapacitás növelése érdekében a kemény versenynek kitett piacon az EU februárban fogadta el az úgynevezett csiptörvényt, amely 2030-ig 15 milliárd eurónyi további állami és magánbefektetést kíván az iparágba irányítani a már korábban meghirdetett 30 milliárd eurós állami beruházásokon felül.

Az Infineon a múlt hónapban közölte, hogy 5 milliárd euróért tervezi egy új gyár felépítését a Németország keleti felében található Drezdában,

vagyis ugyanott, ahol a 3 nanométeres csipek sorozatgyártását beindító tajvani TSMC is előrehaladott tárgyalásokat folytat első európai üzemének létrehozásáról.

Érdekes, hogy az Intel ugyancsak ebben a régióban, azaz az egykori NDK területén akart 2023-ban csipüzemet nyitni, az amerikaiak viszont sajtóhírek szerint időközben visszaléptek.

Az Infineon részvényei mintegy 0,6 százalékkal, 28,2 euróra gyengültek szerdán délutánig Frankfurtban.