Az Infineon eredménysorán nem látszik a globális csiphiány árfelhajtó hatása, a német csipgyártó óriás üzleti évének március 31-ével véget ért

második negyedében 467 millió eurós nyereséget ért el, szemben az egy évvel korábbi időszak 457 milliós adatával,

illetve a megelőző negyedév 461 milliós pluszával. 

10 November 2021, Bavaria, Neubiberg: A "HybridPack Drive" from Infineon is seen at the semiconductor manufacturer's headquarters before the start of its annual press conference. The company announced its annual figures that day. Photo: Sven Hoppe/dpa (Photo by SVEN HOPPE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: SVEN HOPPE

Az Infineon a folyó negyedévre 3,40 milliárd eurós bevételt és 21 százalékos marzsot irányoz elő, amennyiben az euró/dollár árfolyam az 1,10-os szint környékén táboroz le, ehhez az eurónak azért erősödnie kellene a jelenlegi, 1,05-os szintről. A müncheni székhelyű vállalat az üzleti évre szóló bevételvárakozását a januári félmilliárd euró után most ugyanekkora összeggel növelte meg, elérve a 13,5 milliárdot. Igaz, a számos bizonytalansági tényező miatt a végösszeg mindkét irányba kilenghet fél-fél milliárd euróval. A 2022-es marzsot 22 százalékra növelik. 

Közleményében Jochen Hanebeck vezérigazgató az ukrajnai háborút és az ellátási láncokra fokozott nyomást helyező kínai koronavírus-járvány esetleges súlyosbodását jelölte meg mint a két legnagyobb kockázati tényezőt. Az Infineon megrendelésállománya kiválóan alakul, a globális autóipari csipkereslet messze meghaladja a kínálatot és a rendelkezésre álló kapacitásokat. 

Mint arról beszámoltunk, a múlt héten két nagy a német autógyártó – a Volkswagen és a BMW – egyaránt termelésének jelentős, 20 százalék körüli éves visszaeséséről számolt be, amiben szintén komoly szerepe volt a csipellátásuk körüli bizonytalanságoknak. Ugyanakkor mindketten már a helyzet normalizálódását várják a második fél évtől.

Az Infineon masszív, 3,205 milliárd eurós likvid tartalékkal rendelkezik, igaz, ez bő egymilliárddal kevesebb a december véginél, de ebben egy 382 milliós kötvénykifizetés, a 351 milliós negyedéves osztalékkifizetés, valamint az amerikai Cypress Semiconductor Corporation 2020 áprilisában lezárult 9,4 milliárdos felvásárlásához felvett bankhitelből esedékes 555 millió törlesztés a felelős. A Cypress megvásárlásával került be az Infineon a világ tíz legnagyobb csipgyártója közé. A társaság nettó adósságállománya 300 millióval magasabb, 2,373 milliárd euró volt az időszak végén, nem utolsósorban az említett akvizíció költségei miatt.

Fotó: VG