A német Infineon csipgyártó 5 milliárd eurós beruházást tervez a több mint 550 ezres Drezdában, hogy egy új üzemben gyártson 300 milliméteres félvezetőket – derül ki a cég beszámolójából. Az Infineon elsősorban ipari felhasználásra készít csipeket, amiket autókban használnak.

infineon
Fotó: Getty Images

A tervek szerint a gyár 2026 őszén kezdheti meg a működését és ezer embernek majd munkát.

A neubibergi székhelyű, 1999-ben alapított vállalat nem aggódik a jövő miatt, és emelte a növekedési céljait is: most már azzal számol, hogy a bevételeinek az átlagos növekedési üteme 10 százalék fölé emelkedik a korábbi 9-ről. Jochen Hanebeck vezérigazgató szerint az új pénzügyi év jól indult, azonban a makrogazdasági és geopolitikai bizonytalanságok miatt a következő negyedévekben fokozott figyelemre van szükség.

Az Infineon árfolyama
 

A héten megállapodás jött létre a német vállalat és az olasz–francia–amerikai autógyártó, a Stellantis között. Az egyezség értelmében az Infineon a 2020-as évek második felében közvetlenül a Stellantis beszállítóinak küldi az elektromos járművekbe szánt félvezetőket. Október elején az autógyártó közölte, hogy csiphiány miatt leállítja az egyik legnagyobb üzemét Olaszországban, így a mostani lépése nem meglepő. 

Ahogy arról a VG beszámolt, az európai csipgyártók közül a francia–olasz ST Microelectronics arra számít, hogy az év utolsó részében lassul az értékesítés növekedése az elektronikai termékek iránti csökkenő kereslet miatt, így mérsékelte az előrejelzését.

Csipgyártóban lát fantáziát Warren Buffett

Warren Buffett tőle szokatlan területre merészkedett, a 92 éves befektetőguru nevével fémjelzett a Berkshire Hathaway befektetési társaság ugyanis 4,1 milliárd dolláros pakettet épített ki a világ legnagyobb szerződéses csipgyártójában, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.-ban. A cég árfolyama a globális csipkereslet visszaesése miatt októberben kétéves mélypontjára esett, úgyhogy kapóra jött a bizalomerősítő hír.