Az arany, valamint az ezüst és a platina azon kevés nyersanyag közé tartozik, amelynek kurzusa az új év beköszöntével emelkedésbe kezdett. Az arany decemberi lendülete átragadt januárra, mivel a befektetők az előrejelzések szerint igyekeznek menedéket keresni egy újabb 

kihívásokkal teli év előtt (főleg ami a részvénypiacokat illeti).

Az arany árfolyama 1 éves
 

A nemesfémek piaca kifejezetten ígéretesnek tűnik: a recessziós félelmek és a 2023-as magas szintű tőzsdei kockázatok, valamint a jegybanki kamatemelési ciklus esetleges véget érte, a gyengébb dollárral és a vártnál magasabb középtávú inflációval együtt, mind javítja az arany és társai idei kilátásait.

Emellett az idén az aranyat támogató tényezők mellett továbbra is erős keresletet látunk a központi bankok részéről, amelyek aranyvásárlásai valamelyest biztosítják a piacot egy esetleges zuhanással szemben. A tavalyi év első három negyedévében az Arany Világtanács (World Gold Council) jelentése szerint az úgynevezett hivatalos szektor (amely magában foglalja a kormányokat és jegybankokat) 673 tonna aranyvásárlásáról számolt be. 

Ez a szint történelmi jelentőségű, hiszen magasabb, mint 1967 óta bármely teljes évben vásárolt mennyiség.

A kereslet egy részét néhány központi bank vezeti, amelyek csökkenteni akarták dollárkitettségüket. Ez a tendencia stabil keresletet tarthat fenn az arany iránt.

Golden,Bars,Or,Ingots,On,Red,Velvet,Pillow,Background.,3d Golden bars or ingots on red velvet pillow background. 3d illustration Golden bars or ingots on red velvet pillow background. 3d illustration
Fotó: Shutterstock

Mindezt kiegészítendő arra számítunk, hogy az arany számára kedvezőbb befektetési környezet támogatja majd az arany ETF-piacát is. Itt legalább 200 tonna potenciális befektetésnövekedésre számítunk a tavalyi 120 tonnás csökkenéssel szemben. Eközben a nagy befektetők és hedge fundok nettó pozicionáltsága november elejétől pozitívba fordult (több a long, mint a short pozíciójuk), amikor a csökkenő trend egy hármas alj formációt követően megtört. Ez annak a jele, hogy a bikáknak sikerült megtörniük a medvék lendületét, aminek eredményeként a nettó pozicionáltság ezen idő alatt erőteljesen megfordult, és 38 ezer kontraktusnyi nettó shortból váltottak a befektetők 67 ezer nettó longra december 27-én.

A piaci szereplőket az év eleji bizonytalanság, valamint a raliból való kimaradás félelme befolyásolhatja az elkövetkező hetekben. Technikai szempontból azonban az árfolyam talán túl gyorsan emelkedett. Az 1850–1900 dolláros sáv jelenleg erős ellenállás a bikák útjában. Áttörése megnyitná az utat 2000 dollár felé, azonban mindenképpen óvatosságra adna okot, ha ezzel szemben az arany 1800 dollár vagy a 21 napos mozgóátlag alá esne.