A szokottnál is élénkebb figyelemmel kíséri a piac a csütörtökön esedékes amerikai inflációs adatokat. A fogyasztói árindex (CPI) növekedésének éves üteme a 9,1 százalékos júniusi négy évtizedes csúcs után lassulni kezdett. A novemberi adat 7,1 százalék volt, decemberre pedig 6,5 százalékos az elemzői konszenzus. Az ennél is

alacsonyabb adat már a Fed héja-kamatpolitikájának szelídülését vetítené előre,

ami dollárgyengítő és euróerősítő hatású lenne, nem mellesleg a forintot is támogatná. 

SAN FRANCISCO, CALIFORNIA - DECEMBER 15: A Target customer looks at a display of board games while shopping at Target store on December 15, 2022 in San Francisco, California. According to a report by the U.S. Commerce Department, retail sales fell 0.6% in November as consumers pulled back on spending due to rising prices brought on by inflation.
Fotó: Justin Sullivan / Getty Images

Talán nem véletlenül kezdte éppen most pedzegetni a The Wall Street Journal, hogy az elemzők és a döntéshozók egyre jobban kicsontozzák a klaszikus CPI-t. Nem újdonság az árindex volatilis összetevőinek lefejtésével nyert maginfláció. Annál izgalmasabb, hogy nincs egységes módszertan, s 

újabban egyre mélyebb rétegeket keresnek az elemzők, illetve újabb irányokból metszenek az húsába, hogy kinyerjék a szupermag-inflációt.

Ma már nem elég csupán a szolgáltatásokat, az árukat és az energiaszámlákat szétbontani. Persze sok befektető csütörtökön megelégszik a csupasz CPI-vel, míg sokan mások azt nézik, hogy mit mutat a havi változás, ha eltekintünk az élelmiszeráraktól és az energiahordozóktól. Néhányan azonban már arra is kíváncsiak, hogy mit mutatnak az alapvető szolgáltatások, mondjuk a lakhatást nem számítva, vagy a lakhatástól és az orvosi ellátástól eltekintve.

 

Az Egyesült Államokban az elmúlt hónapokban elég ellentmondásos az árak alakulása. Miközben

a szolgáltatások drágulnak, alapvető árucikkek lettek olcsóbbak.            

A szolgáltatások árát a forró miatt emelkedő bérköltségek fűtik, míg az árupiacokon a bővülő kínálat és a szűkülő kereslet kölcsönhatása érvényesül.

Tavaly elég volt a CPI fő számaira fókuszálni,

az önmagában is sokkoló volt – mondta Roger Hallam, a Vanguard szakértője, hozzátéve: a szolgáltatások egyre nagyobb súllyal nehezednek az inflációra, emiatt a befektetői fókusz a munkaerőpiaci adatokra helyeződik át.  

Jerome Powell Fed-elnök is kiemelte a lakhatási költségektől megtisztított alapvető szolgáltatások árindexének fontosságát. Emiatt a befektetők számára most az a kérdés, mennyire kell aggódni a szolgáltatások tartósan magas inflációja miatt. 

Érdekes megközelítést alkalmaz Omair Sharif, az Inflation Insights kutatócég elnöke. Szerinte a magas szolgáltatási infláció 

egyik tényezője a légitársaságok viteldíjainak megugrása 

volt, részben a megnövekedett üzemanyagköltségek miatt. Ezért nemcsak az energiaköltségektől és a lakhatástól tisztítja a mutatót, hanem az orvosi ellátástól és a szállítási díjaktól is.