A vállalat átszervezésének keretében felülvizsgálja a személyzeti létszámot a McDonald’s, miközben az új éttermnyitásokat is felpörgetné a hatékonyság és az innovációs képesség növelése mellett – értesült pénteken a CNBC.

93rd Annual Macy's Thanksgiving Day Parade
Fotó: GettyImages

Az amerikai gyorsétteremlánc a létszámleépítést nem költségcsökkentő intézkedésként kezeli a lap szerint, hanem az a vállalat innovációjának gyorsítását és a hatékonyabb munkavégzését hivatott elősegíteni. "Ma silókra vagyunk felosztva egy központtal, szegmensekkel és piacokkal" – írja Chris Kempczinski vezérigazgató a CNBC birtokába jutott vállalati jegyzetben.

A vállalatvezető szerint ugyanakkor 

Ez a megközelítés elavult és önkorlátozó – többször próbáljuk ugyanazt a problémát megoldani, nem mindig osztjuk meg az ötleteinket, és olykor lassúak vagyunk az innovációban.

A McDonald’s 169 országra kiterjedő operációja jelenleg három nagy szegmensre tagolódik: az Egyesült Államokra, a nemzetközi üzemeltetett piacokra és a nemzetközi fejlesztési licencpiacokra.

A társaság emellett tempósabbra venné fejlesztési terveinek végrehajtását is. "Fel kell gyorsítanunk az étteremnyitások ütemét, hogy teljes mértékben ki tudjuk elégíteni az elmúlt években megnövekedett keresletet" – hangsúlyozta Kempczinski.

A vállalat arról még nem döntött, hogy hány új éttermet épít, és arról sem, hogy az átszervezés részeként hány munkahelyet szüntetnek meg a csoporton belül. A vezérigazgató szavai szerint a vállalat április 3-ig véglegesíti és kezdi el kommunikálni az elbocsátásokkal kapcsolatos döntéseket.

A Dow Jones blue chip indexben is jegyzett McDonald’s részvényei 2,7 százalékot emelkedtek a hír megjelenését követően.