A többi között a Nikola elleni short pozíciójáról és a cég leleplezéséről ismert Hindenburg Research most az óriásira nőtt indiai konglomerátum, az Adani Group viselt dolgainak nézett utána, és a cég amerikai piacon forgó kötvényein és más, Indián kívüli derivatív eszközökön keresztül fogadott a vállalkozás ellen a vizsgálat eredményeként. Noha a Hindenburg az indiai tőzsdén nem fogadott a holding ellen, annak részvényei a jelentés hatására lefelé indultak meg a szerdai kereskedésben.

Fotó: Indranil Mukherjee / AFP

A vállalkozás alapítója, és az Adani csoport igazgatótanácsának elnöke, Gautam Adani a cégbeli részesedésével a világ harmadik leggazdagabb emberévé vált, ám a Hindenburg szerint ez főként a piacok manipulálásával történt. Az alapító 120 milliárd dolláros vagyona ugyanis több mint 100 milliárd dollárral nőtt az elmúlt három év alatt, miután 

a csoport hét, tőzsdére is bevezetett vállalkozása átlagosan 819 százalékot drágult ebben az időszakban.

A kétéves kutatás szerint ezek a vállalkozások még fundamentális elemzés szerint is túlértékeltek, és rendkívüli mértékű adósságot görgetnek maguk előtt, miközben a 218 milliárd dollárt érő konglomerátum vezetőinek jelentős része az alapító családtagja. A csoport ellen négy kormányzati vizsgálat is indult, pénzmosás, adócsalás és korrupció szerepelt a vádak között.

A vizsgálatok szerint mintegy 17 milliárd dollárt tüntettek el a céghálóban, amelyet a család tagjai által különböző adóparadicsomokban alapított vállalkozások alkottak. Ezek a cégek nem valós forgalmat is dokumentáltak, hogy a tőzsdei cégek értékét növeljék. Gautam Adani testvére, Vinod Adani 38 mauritiusi cégét azonosították, amelyek alkalmazottak, független címek, telefonszám és online jelenlét nélkül mozgattak dollármilliárdokat az Adani csoport cégeinek.

Ezek a fedőcégek jelentős mennyiséget birtokolnak az indiai óriásvállalat részvényeiből is, gyakran szinte a cégek összes eszközét az Adani csoporthoz tartozó vállalatok adják.

A céget elítélő jelentés még számos szabálytalanságra világít rá, amelyek Hindenburg szerint azért maradhattak mindeddig rejtve, mert a kritikusokat a csoport igyekezett bírósági úton elhallgattatni vagy akár börtönbe is záratni. 

A hedge fund ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy írásuk nem minősül bármiféle javaslatnak a cég részvényeivel kapcsolatban.