Egyetlen nyugdíjpénztári alap sem tudott reálhozamot elérni 2022-ben, a leendő nyugdíjasok többsége jelentős veszteséget szenvedett el tavaly. Egyedül a legkevésbé kockázatos vagy pontosabban kockázatkerülő portfóliók tudtak némi pluszt felmutatni, miután tavaly az államkötvények és a tőzsdei részvények árfolyama is zuhant – derül ki a Bank360.hu adataiból. 

Vector of a business man holding breaking apart piggy bank loosing his savings Vector of a businessman holding breaking apart piggy bank loosing his savings, béremelés, fizetés, gyarapodás, pénz, money,
Fotó: Shutterstock

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint az önkéntes nyugdíjpénztárak szeptember végéig 187,33 milliárd forintos veszteséget szenvedtek el, ami történelmi rekord. 

Azóta valamelyest ugyan korrigált a piac, de a bukás így is tetemes.

Az MNB adatai szerint az OTP kockázatkerülő alapja teljesített a legjobban, több mint 8 százalékos hozammal, mellette csak a Honvéd pénzpiaci alap tud hasonló bővülést felmutatni. Ugyanakkor az inflációval egyik sem vehette fel a versenyt, azaz az egyéni számlákon lévő pénz értéke jelentősen csökkent. Több nagy pénztár, például az Aegon vagy az Allianz portfóliói között vannak olyanok is, amelyeknek a vesztesége a 10 százalékot is meghaladta. 

Ez még nem jelenti azt, hogy nem támadhatnak fel a nyugdíjpénztárak: az MNB már tavaly is jelezte, hogy a tapasztalatok szerint egy-egy gyengébb időszak után pozitív eredményekre lehet számítani. A negatív hozam egyébként a pénztáraknak is fájhat, hiszen a tagok nagyjából fele nem fizet tagdíjat, így a működési költségeket az ő esetükben a pozitív hozamból vonhatnák le, mivel azonban ez nincs, nehéz helyzetbe kerültek. Tavalyelőtt a hozamból 1,24 milliárd forint volt a forrás, tavaly viszont az első kilenc hónapban már csak 32 millió forint.