Feltámadt a magyar fizetőeszköz: kora reggel még 400 forintot kellett fizetni egy euróért, kora délutánra már csak 395-öt.

Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Nagy és látványos a fordulat: a hét elején a német inflációs adatok gyengülésnek indították a hazai valutát, de a ma reggeli francia adatok már nem tudták megakadályozni, hogy rég látott lendületet vegyen a forint.

A Raiffeisen elemzői szerint napra pontosan az ukrán háború kitörése óta nem járt a kurzus a 200 napos mozgóátlaga alatt, ma reggel azonban erre ismét sor került. Véleményük szerint a pozitív nemzetközi hangulat és az energiaellátást érintő kockázatok kifelé árazódása együttesen akár azt is jelentheti, hogy 

a forint meg sem áll a szeptemberi 392–394-es szintjéig.

Négyhavi rekordot állít be a forint

Az OTP elemzői szerint is van bőven esély a forint erősödésére, a technikai elemzés eszközeivel ugyanis megállapították, hogy 390 környékén található a következő támasz, amely tartogat még teret a forinterősödés számára. A javuló trendet véleményük szerint a 406,25-os árfolyamszint alá kerülés indíthatta el, ugyanis ezt a vonalat látják vízválasztóként a short és a long oldal között.

December második felében indult meg a jelenlegi trend

Bár a forint- és a kötvénypiacon kereskedő befektetők közt nincs feltétlen közös halmaz, a magyar deviza remek teljesítménye mellett 

az állampapírpiacon is töretlen az optimizmus. Az ÁKK által szerdán közzétett referenciahozamok meredek esést mutatnak:

az ötéves futamidejű állampapír hozama 0,47 százalékkal került lejjebb a keddihez képest, de valamennyi hosszú államkötvény hozama nagyot zuhant, lejárattól függően 42–47 bázisponttal.