Nagyot zuhant és újra egy számjegyű a német a kedden közzétett adatok szerint. Ez nagyon nem ízlett az eurónak, hiszen kevésbé radikális további kamatemelésre ösztökélheti az Európai Központi Bankot, és a papírforma szerint gyengült a forint is.

Winter Sales Shopping Ahead of German Inflation Figures
A sales advertisement in a shop window in Frankfurt, Germany, on Friday, Dec. 30, 2022. European stocks were on track to cap their worst annual performance since 2018, triggered by a slowing economy over the war in Ukraine and aggressive central bank tightening. Photographer: Ben Kilb/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Bloomberg

Decemberben 8,6 százalék volt Németország éves inflációja a bejelentés szerint, alacsonyabb a korábbi 9,1 százalékos elemzői konszenzus előrejelzésénél is, és jóval a novemberi 10 százalék alatt. Havi szinten 0,8 százalékkal csökkentek a német árak. 

Az uniós statisztikai sztenderdekkel harmonizált számok kevésbé szépek – az éves infláció 11,3-ről 9,6 százalékra csökkent –, mindenesetre a keddi adatok Európa legnagyobb gazdaságából az eddig vártnál kisebb monetáris szigort sugallnak, ami nem segíti az euró árfolyamát. 

 

Az euró már jóval a jelentés publikálása előtt is jókorát – több mint 1 százalékot – gyengült a dollár ellenében, hiszen a német tartományok számai már a szövetségi adatok előtti órákban napvilágot láttak. Mivel a mozgását a forint is követni szokta, a magyar fizetőeszköz árfolyama mintegy fél százalékot vesztett az euró ellenében, de azért a 400-as pszichológiai szint elérhető közelségében – 413 környékén – maradt. A forintnál valamivel kevesebbet, de szépen gyengült a zloty is.

 

A német állampapírhozamok ugyancsak zuhantak a tartományi adatok hatására, a tízéves 6 bázispontot tett hozzá a hétfői 12 bázispontos eséshez, és a hozam 2,383 környékén mozgott. A befektetők az egész euróövezet inflációjától azt várják, hogy csökkent a múlt év utolsó hónapjában, ezt az adatot pénteken teszik közzé. A véltnél kisebb EKB-szigort valószínűsítette az is, hogy a hétfőn közölt decemberi ipari aktivitási adatok azt mutatták: az euróövezet még mindig mélyen recesszióban van.

A recessziós zónában maradt Európa gazdasága

Nem gyengült még tovább az európai feldolgozóipar aktivitása az év végén, de nem is javult érdemben. A legnagyobb európai gazdaságok az ipart tekintve a visszaesési zónában maradtak a hétfőn közölt decemberi beszerzésimendzser-indexek szerint, Magyarország üdítő kontrasztot mutat.

Még újraértékelhetik a helyzetet a piacok

A későbbiekben az elemzők még újraértékelhetik a helyzetet, hiszen kérdés, hogy tartós inflációcsökkenést jeleznek-e előre az euróövezetben a német adatok, és az európai inflációs ráták továbbra is magasan az EKB 2 százalékos célja felett vannak.

A piacoknak – a többi közt az euró és a forint árfolyamának – kulcsfontosságú, miképp reagálnak majd az e heti inflációs adatokra az euróövezeti jegybank döntéshozói. A december közepén végrehajtott 50 bázispontos kamatemelés után csak február 2-án ülnek össze újra, hogy a kamatokról döntsenek.

Harapófogóban az Európai Központi Bank

Ismét Európa „beteg embere” lehet Olaszország a megnövekvő kamatterhei miatt. Az EKB kénytelen lesz magas kamatszintet tartani – talán még jövőre is –, a német munkaerőpiacon továbbra is nagyon erős a kereslet, ami folyamatos és erős inflációs nyomást generál.

Mitől csökkent a német infláció?

A német infláció már egymás után a második hónapban csökkent, de kérdőjelek már csak azért is bőven maradtak, mert a változékony energiaárak és a német kormány múlt havi egyszeri kifizetése okozta, amivel a háztartásoknak segítettek könnyebben viselni a megemelkedett rezsiköltségeket.

A jelenlegi szinteken az infláció az egyik legnagyobb aggodalom marad 2023-ban

– kommentálta a vártnál jobb német adatokat Carsten Brzeski, az ING globális makrofőközgazdásza. 

A szakember szerint az EKB nem fogja a döntéseit a változékony energiaárak alapján meghozni, és ezt nem is teheti. A legvalószínűbb, hogy a februári és a márciusi ülésén összesen 100 bázisponttal tovább emeli a kamatait, új makrogazdasági előrejelzéseket pedig csak az utóbbit követően tesz közzé.

Ha addigra az energiaárak a jelenlegi szinteken maradnak, az EKB-nak lefelé kell módosítania inflációs előrejelzéseit, és a sürgetések, hogy legalábbis szüneteltesse a kamatemelési ciklust, hangosabbá válnak

– tette hozzá.

Inflációs aggodalom külső tényezők miatt is marad

Sok vállalat számára nyűg az emelkedő kamat, ráadásul a 2023-ra szóló gazdasági előrejelzések meglehetősen borúsak, a Nemzetközi Valutaalap feje szerint például nagyon aggasztó, hogy a világ három legnagyobb gazdasága – az Egyesült Államok, Kína és Európa – egyszerre lassulnak le.

Ez arra inthetné az EKB-t, hogy a még mindig magas infláció ellen harcolva se legyen túl radikális a kamatemelésekben.

Csakhogy az és a háború mellett egy újabb jelentős inflációs kockázat is jelentkezett – figyelmeztetett a Handelsblattnak adott interjújában a német kormánynak gazdasági tanácsokat bölcsek tanácsának illusztris tagja: a járványhullám Kínában, a német ipar legfontosabb beszállító országában.

Keserves jóslatot közölt a világgazdaságról a német bölcs

A világ legtöbbet idézett közgazdászai közé tartozik Ulrike Malmendier, aki nem túl optimista évindító jóslatokat közölt a német Handelsblattban. Fel kell készülni rá, hogy idén újra összeomlanak a beszállítói láncok, és az epicentrum Kína – figyelmeztetett.