Elsősorban értékpapír-kereskedelmi üzletága remek teljesítményének köszönhetően 6 százalékkal növelte negyedik negyedéves profitját az előző év azonos időszakához mérten a JPMorgan – közölte az amerikai nagybank pénteken, a Bank of Americához hasonlóan szintén kedvező meglepetést keltve a piacon.

JPMorgan Chase and Co sign outside corporate headquarters, Manhattan, New York City JPMorgan Chase and Co sign outside corporate headquarters, Manhattan, New York City. (Photo by: Lindsey Nicholson/UCG/Universal Images Group via Getty Images)
Fotó: Getty Images

A pénzintézet 2,3 milliárd dolláros céltartalékot képzett hitelezési veszteségekre, többet, mint az előzetesen várt 1,96 milliárd dollár.

A lépés hátterében a cég makrogazdasági kilátásainak szerény romlása áll, amely enyhe recessziót jelez, valamint a Chase hitelkártyáit használó ügyfelek hitelállományának növekedése húzódik meg – közölte a bank.

A JPMorgan nyeresége a december 31-én zárult három hónapban 11 milliárd, részvényenként 3,57 dollár volt, szemben az egy évvel korábbi 10,4 milliárd, azaz részvényenkénti 3,33 dollárral és a FactSet elemzői konszenzusa által várt 3,08 dollárral.

A befektetési banki részleg gyenge teljesítménye a negyedévben is folytatódott, a bevételek itt 57 százalékkal csökkentek, mivel a divízió a várható recesszióra készült.

A kötvények kereskedelméből származó jutalékok azonban a piaci volatilitás miatt 12 százalékkal nőttek, mivel a befektetők a magas kamatkörnyezetben való eligazodás érdekében újrapozicionálták portfólióikat.

A részvények kereskedési jutalékai nagyjából változatlanok maradtak – közölte a bank.

A JPMorgan árfolyama 6 havi
 

Mindennek eredményeként a bank 35,77 milliárd dolláros teljes bevétele magasan túlszárnyalta a várt 34,3 milliárd dollárt.

A bank részvényei azonban a közzétételt követően az amerikai tőzsdenyitás előtti online kereskedelemben 2,3 százalékkal, 136,3 dollárra estek, főként Jamie Dimon vezérigazgató idei évre vonatkozó borúlátó megjegyzései miatt.

Még mindig nem tudjuk, hogy a geopolitikai feszültségek – beleértve az ukrajnai háborút –, az energia- és élelmiszer-ellátás sebezhető állapota, a vásárlóerőt erodáló és a kamatlábakat felfelé srófoló tartós valamint a példátlan mennyiségi szigorítás milyen végső hatást gyakorolnak majd üzletmenetünkre

– emelte ki Dimon, némi bizonytalanságot keltve a befektetőkben.

Vége a jó világnak, csökkenő profittal zárhatták az évet az amerikai cégek

Visszafogott várakozásokkal indul pénteken az amerikai vállalati gyorsjelentési szezon.