Remekelt idén a forint, félresöpörve minden rossz hírt, jelenleg azonban az euróval szemben a 380-as vonal gyengébb oldalán tartja a dollár feltámadása, amely új lendületet kapott a csütörtöki amerikai adatoktól és jegybanki nyilatkozatoktól. A forint korábbi erősödését hajtó többi tényező nem szívódott fel, a dollár keltette nemzetközi alapszél ellen azonban nehéz vitorlázni a devizapiacon.

FED The Federal Reserve System, the central banking system of the United States of America.
Fotó: Getty Images

A dollár árfolyamát – hacsak nem ragadja el a nemzetközi piacokat valami okból a rémület – alapvetően az befolyásolja, hogy több vagy kevesebb kamatemelést várnak a befektetők a Federal Reserve-től, az amerikai jegybanktól. Ha többet, az erősíti az euró és más devizák ellen, ha kevesebbet, az gyengíti, a közép-európai devizák pedig dollárrali idején még az euróval szemben is gyengülni szoktak.

Mi érkezett az óceánon túlról Budapestre?

Most az utóbbi történik. Az év elején szintén jól teljesítő euró már a hónap elején elkezdett visszavonulni az 1,1 felett elért tízhavi csúcsokról a dollár ellenében. A bombaformában lévő forint két hétig még ezt is figyelmen kívül tudta hagyni, de az euró ellenében a hét közepére 378 alatt elért kilenchavi csúcsról péntek délelőttre 387 környékéig lökték.

Több hónapos euróerősödési trend fordult meg a dollár ellenében februárban. Forrás: Stooq.com

Aztán érkezett a meglepetés. A kereskedés második órájában hirtelen indulattal és nemes egyszerűséggel a reggeli kiinduló helyzetbe, 385 alá tolták vissza a forintot, tehát az erősödés irányába.

Megint elindul a csúcsok felé? Vagy végül csak be kell adnia a derekát a nemzetközi szélnek? A megalapozottabb találgatáshoz tekintsük át, mi történt, és mi várható még a nap folyamán – mert a péntek sem ígérkezik izgalmak nélkülinek a globális piacokon.

Ami már itt volt, és még mindig itt van

A forint az év eddig eltelt részében simán félresöpörte a Fitch és a Standard & Poor’s döntéseit a magyar kilátásának, illetve besorolásának rontásáról: ezek már korábban beárazott kockázatok voltak.

Kiárazódott azonban, a forint javára, egy meg nem valósult kockázat.  Magyarországot energiakitettség szempontjából Európa egyik legsérülékenyebb gazdaságaként tartották számon – és az energiaárak elszállása valóban gigantikus  többlet-devizaköltséget hozott tavaly–, de nem igazolódott be az a félelem, hogy egy kemény tél még jobban ronthatja a helyzetet – sőt.

A dollár nyomulása ellenére is segíthet a forintnak az, amiről a piacokon erősen figyelt Bloomberg egyik vezető anyagában számolt be pénteken: az irányadó holland havi határidős földgázár csaknem 5 százalékot zuhant, megawattóránként 49,5 euróra, ami 2021 szeptembere óta a legalacsonyabb szint, és már 36 százalékos csökkenés az év végéhez képest. 

 

Jelenleg ez a helyzet, de persze a cikk is megjegyzi, hogy vannak még erős rizikók az európai gázárat illetően. A forintnak mindenesetre segít, ahogy az is, hogy az inflációval küzdve és a forintot is megvédve tavaly a Magyar Nemzeti Bank a régióban a legmagasabbra emelte a kamatait, miközben az lassan eléri a csúcsot a régiónkban is, és csökkenni kezd.

Világelsőséget hozott a Valentin-nap a forintnak

Az év eddig eltelt szakaszában az a ritka helyzet állt elő, hogy a forint mutatja a legnagyobb erőt a fejlődő és fejlett országok devizái között, míg sereghajtó pozícióba az egyiptomi font csúszott.

De mi jöhet még, akár már a pénteki napon?

A „küzdelemben” a forint számára még a pénteki napon sem jön nyugvópont.

A dollár azért erősebb már az év végi szinteknél is az euró ellenében, mert beigazolódni látszik Jerome Powell Fed-elnök múlt heti figyelmeztetése, hogy az amerikai infláció csökkentése a majd egy éve folyó kamatemelésekkel „valószínűleg rázós út lesz”.

Az amerikai államkötvényhozamokat is fel-, a részvényárakat pedig lelökte,

hogy csütörtökön 6 százalékos éves indexet tettek közzé a januári termelői árakra, ami a decemberi 6,5 százalékról csökkenés, de messze az 5,4 százalékos elemzői konszenzus felett volt. Eközben olyan adatok is érkeztek, amelyek megerősítették, hogy a rendkívül feszes maradt, „helyet hagyva” a további szigorú Fed-fellépéshez.

A piaci izgalomra ráerősített, hogy két Fed-döntéshozó – Loretta Mester és James Bullard – is nyilatkozott, és elmondták, hogy az e havi 25 bázispontos Fed-kamatemelés helyett bizony ők inkább 50-et szerettek volna, és nem csináltak titkot belőle, hogy minden bizonnyal a március 22-i ülésen is egy újabb ekkora lépés mellett foglalnak állást.

Hogy maradjon izgalom még a pénteki napra is: folytatódik a Fed-döntéshozók nyilatkozatdömpingje, és az európai kereskedés utolsó óráiban megszólal Michelle Bowman és Thomas Barkin is. Az adatfronton fél 3-kor amerikai export-import árindexek érkeznek. 

Az Európai Központi Bank döntéshozói is megszólalnak, de Francois Villeroytól és Fabio Panettától aligha várható olyan visszavágás, ami javítaná az euró – és ezen keresztül a forint – pozícióját. Ezt Isabel Schnabel sem tudta megtenni, aki pedig egy pénteki interjúban arról beszélt, hogy a piacok alulbecsülhetik az európai infláció makacsságát. 

Chris Turner, az ING vezető piaci elemzője szerint a dollár visszaerősödése kitarthat az első negyedév folyamán.

Az utazás az 1,045–1,05 régió felé tarthat, ami az év legerősebb dollárszintje lehet az euróövezeti vállalatok számára

– írta a bankház jegyzetében.

A forint dél felé közeledve a 385–386-os régióban ragadt az euró ellenében, a játékosok figyelik a fejleményeket.

A forint még mindig "jól néz ki" az eurókeresztben, de látható, hogy a héten megjelent az ellennyomás    Forrás: Stooq.com