Másfél százalékot gyengült a forint az euró ellenében hétfő reggel a múlt héten 386 környékén elért, majdnem nyolc hónapos csúcs után, miután pénteken, a piaczárást követően a Standard & Poor’s az eddigi BBB kategóriából BBB– kategóriába vágta vissza Magyarország adósságbesorolását, negatív helyett stabil kilátással.

forint
Fotó: Shutterstock

A forint reakciója is tükrözi, hogy a piacokon sokan nem számítottak erre a lépésre, bár egy héttel korábban a Fitch is rontott, de ők csak a kilátáson – stabilról negatívra –, nem a hitelosztályzaton.

A forint 392,4-en túlra gyengült a kereskedés kezdetén az euró ellenében, ami félszázalékos esés a pénteki záráshoz képest. 

Az árfolyam már pénteken, az S&P bejelentése előtt visszabukott a 390-es szint gyengébb oldalára, voltak, akik rosszat sejtettek.

Pedig előtte szép reményekre adott okot, hogy idén, több hónapos küzdelem után tartósan áterősödött a 400-as vonalon, a múlt héten elesett a 390 is, és a kereskedők már a 380-as szintet méregették. A forint a zloty ellenében is visszavonult, pedig ebben a keresztben is már tavaly tavaszi  csúcsra szökött ebben a hónapban.

A forint bikaerősen várja: elgáncsolja, vagy égbe emeli az S&P?

Vízválasztó lehet a forint számára, leminősíti-e pénteken Magyarország hitelbesorolását a Standard and Poor’s. Ha igen, az visszafordíthatja az árfolyam hónapok óta tartó és pont a héten meredekebbé vált emelkedését. Ha nem, a forint újabb ellenállási szinteket áttörve új csúcsokra erősödhet.

Ebben a harcban komoly béklyó lehet a leminősítés, hiszen az alacsonyabb besorolás elvben magasabb kockázati prémiumot épít az árfolyamba. Igaz, a Standard & Poor’s a piacok ítélete ellenében lépett, hiszen a forint már csaknem négy hónapja erősödik, és az év elején Magyarország nagy túljegyzés mellett adott el devizakötvényeket.

 

Elemzés a döntés után: a Standard & Poor’s leminősítése ellenére stabil a magyar gazdaság helyzete

A rekordfoglalkoztatottság, a magas devizatartalék és az államadósság folyamatos mérséklődése is azt mutatja, hogy stabilak a magyar gazdaság fundamentumai, még akkor is, ha épp leminősítette Magyarország adósságbesorolását a Standard & Poor’s hitelminősítő intézet.

Az S&P öt hónapja rontotta negatívra a magyar besorolás kilátását, ami azt jelentette, hogy 1:3 eséllyel egy-két éven belül leminősítés következik. A hidegzuhany ehhez képest hamar érkezett, holott a hitelminősítő által akkor említett két fő kockázati tényező közül az energiaválság enyhült, a Magyarországnak járó, de befagyasztott  uniós pénzek ügye pedig függőben maradt. Az egyik kockázati tényezőként említett forintingadozást illetően a helyzet javult, hiszen az árfolyam október óta erősödik – pont ezt veti most vissza a leminősítés.

A leértékelés nem az alap-előrejelzésünk volt és viszonylag gyorsan érkezett, 

miután az S&P 2022 augusztusában változtatta negatívra a kilátást. Ezen a ponton némi türelemre számítottunk, hogy értékeljék, vajon felszabadítják-e az uniós pénzeket, és hogy alakul a pénzügyi és a külső egyensúlyi pozíció – kommentálták az S&P döntését jegyzetükben az Erste elemzői.

Visszavetette a forint euróval szembeni erősödését a leminősítés   Forrás: Stooq.com