A szerdai tőzsdezárás után közzétett adatok szerint a Rába Nyrt. 64,3 milliárd forint konszolidált, csoportszintű árbevétellel zárta a 2022-es üzleti évet, amely 38,6 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest.  

230123 GyőrRába Járműipari Holding Nyrt.
Fotó: Kallus Györg / VG

Az üzemi tevékenység eredménye meghaladta a 2 milliárd forint nyereséget, ami az elmúlt 5 év legmagasabb üzemi profitját jelenti. A jelentős költségnyomás ellenére valamennyi leányvállalat az előző évit meghaladó EBITDA-t ért el, a csoport szintű EBITDA meghaladta a 4,6 milliárd forintot, ezen a soron az elmúlt 10 év második legnagyobb eredményét realizálta a vállalatcsoport

Éves összevetésben az EBITDA 5,5 százalékkal nőtt, míg az üzemi eredmény 2,6 százalékkal múlta felül a bázisidőszaki értéket.

Pénzügyi eredmény soron több mint egymilliárd forint veszteség érte a holdingot, így a teljes évi nettó profit 623 millió forint lett, ami 51 százalékkal kevesebb, mint 2021-ben.

Az előző év azonos időszakához képest a saját tőke mértéke 5,4 százalékkal növekedett. Az egy részvényre jutó saját tőke értéke 1657 forint volt, közben a Rába papírok jelenlegi árfolyama ennél jóval alacsonyabb szinten áll, 1350 forint. A nettó hitelállomány szintje a tárgyidőszak végén 13,8 milliárd forint volt, amely a bázis időszaki szinthez képest 4,7 milliárd forint növekedést mutat.

A tavaly meghirdetett Rába Modernizációs Program 2025 eddig megvalósult intézkedései már 2022 negyedik negyedévében is mérhető eredményeket hoztak a győri telephelyen, amelynek köszönhetően a futómű üzletág tavalyi negyedik negyedéves üzemi eredménye az elmúlt 8 év legmagasabb szintjét érte el a magas energia- és alapanyagárak ellenére.

– hangsúlyozta Hetzmann Béla, a járműipari holding elnök-vezérigazgatója.

A záró negyedév árbevétele 18,5 milliárd forint lett, a háromhavi nettó nyereség pedig 1,4 milliárd forint.