Február 17-én teszi közzé a negyedik negyedéves és ezzel együtt a teljes éves számait a Mol. A cég életútján az egyik legerősebb éves eredményével találkozhatunk véleményünk szerint, az egy részvényre jutó eredményt tekintve 1125 forinttal számolunk, ez 67 százalékkal lenne magasabb az előző évinél.

A gazdasági növekedési dinamikájának lassulása és a melegebb tél is hozzájárult a nyersanyagárak mérséklődéséhez, ezek a hatások inkább visszafogták az eredmény bővülését. Fontos megemlíteni azt is, hogy az ársapka kivezetése, valamint az ezzel párhuzamosan megnövekedett adóterhek, illetve a közel 400 lengyel töltőállomás pénzügyi konszolidációja egyelőre csak minimális hatást gyakorolhat a friss számokra. A piac számít jó a eredményre, a kérdés a befektetők számára az mértéke lesz. 

A tavalyi logika, amely szerint a rekorderedmény rekordosztalékot jelent, most is működhet.

Így ha a tavalyi rekordprofithoz képest 67 százalékkal magasabb az eredmény, akkor jogosan merül fel a kérdés, hogy mennyi is lehet a befektetőkre jutó osztalék mértéke. A tavalyi év után a cég 302,62 forint osztalékot fizetett ki részvényenként, amely 44 százalékos profithoz viszonyított kifizetési arányt jelentett.

A Mol árfolyama 1 éves
 

Ha ezt a kifizetési hányadot a mostani eredményekre vetítenénk, akkor 500 forintos osztalékra számíthatunk. Sajnos a Molnak nincs hivatalos irányelve az extra eredmény befektetőkkel való megosztására, de a rendkívüli eredmény után a tavalyi osztalék mértékének tartását valószínű forgatókönyvnek gondoljuk, ez a piac várakozása is. Ezzel közel 11 százalékos osztalékhozamot ígérnének a Mol részvényei, míg

500 forintos osztalékkal számolva 18 százalék adódna.

Tovább erősítheti a magosabb osztalékba vetett hitet a nemrégi hír, amely szerint a horvát kormány az elkövetkező időszakban kifizeti a Molnak a nemzetközi választott bíróság által meghatározott 235 millió dollárt, a kormány már elkülönítette az összeget a költségvetésben – mondta Davor Filipovic horvát gazdasági miniszter a horvát közszolgálati televízió szerda esti híradójában.

Véleményünk szerint a magas osztalékra való spekuláció segíthet az árfolyamnak április elejéig, amikor az igazgatótanács javaslatot tesz az osztalék mértékére.