Hároméves mélypontra zuhantak Oroszország olaj- és gázbevételei a nyugati szankciók hatására. A moszkvai pénzügyminisztérium pénteki adatai szerint az energiahordozók eladásából származó havi adó- és vámbevételek 46 százalékkal csökkentek éves alapon, ami tükrözi az elmúlt hónapokban kialakult árszakadékot. Miközben a globális benchmarknak számító Brent olaj ára szűk sávban mozgott, az orosz Ural olaj ára 42 százalékot zuhant. 

Russian,Oil,In,Rusty,Oil,Barrels.,Oil,Import,From,Russia. Russian oil in rusty oil barrels. Oil import from Russia.
Fotó: Getty Images

Az orosz költségvetés olaj- és gázeladásokból származó bevétele az idén januárban 425,5 milliárd rubel (6,05 milliárd dollár) volt, míg tavaly decemberben 931,5 milliárd rubelt (13,2 milliárd dollár) könyveltek. Igaz, a decemberi számot feltolta egy egyszeri tétel, a monopolhelyzetben lévő gázexportőr Gazprom adóbefizetése. 

Moszkva az olaj- és gázeladásokból származó sok milliárd dolláros bevételre építi költségvetését. A pénzügyminisztérium most azt is közölte, hogy februárban a jelenleg 8,9 milliárd rubeles (130 millió dollár) 

napi devizaeladásait megháromszorozza, hogy kompenzálja az olaj- és gázbevételek csökkenését.

A szankciók 90 százalékkal vágják vissza az Európai Unióba irányuló orosz olajexportot, a tagországok gázimportjában pedig 40 százalékról 15 százalékra esett vissza az orosz földgáz aránya. A külső piacokon a G8-országcsoport által bevezetett 60 dolláros hordónkénti olajárplafon hatására az orosz nyersolaj súlyos diszkonttal forog. Moszkvai hivatalos adatok szerint a januári átlagár 49,48 dollár volt hordónként, ami 42 százalékkal marad el a tavaly januári értéktől. Pénteken a Brent jegyzése 82 dollár körül, az Ural kurzusa pedig 53,60 dollár körül mozgott.

Tavaly az orosz állam 11,6 billió rubel (165 milliárd dollár) bevételre tett szert az olaj- és gázeladásokból.