A Microsoft beépíti mesterséges intelligencián (MI) alapuló új chatbotját a Bing okostelefonos alkalmazásába, valamint az Edge internetböngésző applikációjába is – közölte a cég szerdán, két héttel azután, hogy az új technológiát bemutatta a nyilvánosságnak. Sőt – tették hozzá – idővel a Skype üzenetküldő szolgáltatásába is integrálni fogják.

OpenAI ChatGPT - Google Bard - Bing  Illustration OpenAI - Google   displayed on screen with Microsoft Bing - ChatGPT double photo exposure on mobile, seen in this photo illustration. On 17 February 2023 in Brussels, Belgium.(Photo illustration by Jonathan Raa/NurPhoto via Getty Images)
Fotó: Getty Images

Az okostelefonokba épített mesterséges intelligenciával a Microsoft az internetes keresési üzletágat eddig uraló Google piacát veszélyezteti, mivel utóbbi még nem tette elérhetővé hasonló chatbotját felhasználói számára.

A Microsoft megújult Bingjének bemutatása óta eltelt két hétben több mint egymillió felhasználó próbálta ki az új szolgáltatást. 

A cég szerint a felhasználók többsége ugyan pozitívan értékelte a chatbotot, ám sokan bizarrnak, érzelmileg túlfűtöttnek találták a nyelvezetét. Egyesek szerint sértő volt a hangneme, másoknak pedig állítólag szerelmet vallott.
Az új Bing mögött egyébként a Microsoft partnercégének, az OpenAInak a technológiája áll, amely megtanulta az emberi nyelvet és nyelvtant, könyvek és online szövegek hatalmas tárházából merítve. 

Képes parancsra dalokat komponálni, recepteket és e-maileket szerkeszteni, vagy fogalmakat tömören összefoglalni az interneten talált információk felhasználásával.

Ugyanakkor sokszor hibázik és egyben kissé nehézkesen alkalmazható is.
A panaszok nyomán a Microsoft már igyekszik visszafogni a Bing túlzottan érzelgős nyelvezetét. Ezért korlátozta a chatrobottal folytatott beszélgetések hosszát. Bizonyos témákban pedig a frissített Bing most már udvariasan elutasítja azokat a kérdéseket, amelyekre egy héttel ezelőtt még válaszolt volna.

Sajnálom, de ebbe a beszélgetésbe inkább nem mennék bele. Még mindig tanulok, ezért köszönöm a megértésüket és a türelmüket

– mondja például, amikor kérdéseket tesznek fel a működésével vagy a rá vonatkozó szabályokkal kapcsolatban.

A sajtót is felforgathatja a mesterséges intelligencia

A brit lapok már vizsgálják a lehetőségeket.