Négyszázezer euróval az éves terv feletti adózott nyereséget realizált 2022-ban a Graphisoft Park – derül ki a társaság keddi jelentéséből. A nettó eredmény ezáltal 6 millió euró lett, míg az éves nettó árbevétel 15,54 millió euró. 

A menedzsment várakozását 24 százalékkal felülmúló nyereség több tényezőnek köszönhető:
– A bérleti díjak szerződések szerinti indexálása a vártnál magasabb európai árindexek miatt magasabb bevételt hozott.
– A működési költségeken sikerült szerény megtakarítást elérni.
– Számottevően nőttek a szabad pénzeszközökön elért kamatbevételek.

Fotó: Világgazdaság

A nyereség 90 százalékát osztalékként szeretné kifizetni a társaság, ez részvényenként 54 eurócentet jelentene. 

Az év végén a független értékbecslő az ingatlanállomány valós piaci értékét 231 millió euróra értékelte, ez több mint 10 millió eurós csökkenés 2021. év végéhez képest. Az irodapark kihasználtsága továbbra is kiemelkedően magas,  97 százalékos volt, az energiahordozók piacán kialakult drasztikus áremelkedés eddig nem okozott jelentős üresedést. 

A tavalyi eredmények és a gazdasági környezetben bekövetkezett változások tükrében a 2023. évre vonatkozó előrejelzését is módosítja a menedzsment: a bérleti díjak magasabb indexálása mellett, figyelembe véve a megnövekedett energiaárak következtében felmerülő esetleges területcsökkentési igényeket is, 

az árbevétel-előrejelzést, 300 ezer euróval megemelve, 16,3 millió euróra módosítják, ami közel 5 százalékos növekedés az előző évhez képest.

A nettó eredményvárakozás 2023-ra 6,3 millió euró.