Miután tavaly az elmúlt két évtized második legmagasabb hozamát produkálta, az idei évet visszafogott teljesítménnyel nyitotta a globális árucikkpiacokat lekövető S&P GSCI Total Return Index, amely február 3-ával bezárólag 5 százalékkal került lejjebb. 

Az indexet alkotó 24 egyedi árucikk idei teljesítménye meglehetősen széles skálán szóródik; mintegy felük, élen az ipari fémekkel, emelkedést mutat, a másik felük azonban veszített értékéből. 2023 eddigi toronymagas vesztese a földgáz, amely 41 százalékkal került lejjebb az enyhe európai időjárás következtében, amelynek hatására a kontinens földgázfogyasztása idén eddig mintegy ötödével csökkent az előző év azonos időszakához képest. 

Az arany a tavalyi gyengélkedést követően magára talált, és 2 százalékot erősödött 2022 vége óta. A mezőgazdasági termékek és az élő állatok árfolyamai erőteljes volatilitást mutattak; míg a cukor és a kávé ára 6, illetve 4 százalékkal emelkedett, a sertés és a chicagói búza ára 11, illetve 4 százalékkal került lejjebb. 

 

Az év elejének árucikkpiaci sztárjai az ipari fémek voltak, amelyek egyrészt a kínai gazdaság Covid-lezárást követő újranyitásából profitáltak, másrészt a piac egyre inkább elkezdte árazni, hogy a zöldgazdaságba való átmenet szempontjából kulcsfontosságú nyersanyagokról van szó, kínálatuk pedig szűkösnek ígérkezik a következő évtizedben. 

A cink ára 10 százalékot erősödött, részben azért, mert a London Metal Exchange-n (a londoni fémtőzsdén) a készletek 1989 óta nem látott mélypontra estek. Az alumínium és a réz nem sokkal maradt le a cinktől, mindkét fém kurzusa 8 százalékot emelkedett, több évtizede a legerősebb évkezdetet produkálva. A nikkel kurzusa kissé lejjebb került a tavalyi rekordemelkedést követően. 

Ami a kilátásokat illeti: a kínai gazdasági kilábalástól várható többletkereslet, az alacsony készletek és a nyersanyagcégek hosszú évek óta alacsony beruházási rátája mind az áremelkedés irányába mutatnak; az árak felfutását jó eséllyel csak egy globális akadályozná meg.