130 doláros áron tervezi Covid-vakcinája piaci értékesítését a Moderna, ami jóval magasabb, mint amit eddig az Egyesült Államok kormánya fizetett. Eddig ugyanis a szövetségi kormány 15-26 dolláros áron szerezte be az oltóanyagot, s azt ingyenesen forgalmazta. Az amerikai törvényhozásban szerdán meghallgatást tartanak, s várhatóan kemény kritikákat kapnak a gyógyszercég új árazási tervei. A piaci fogadtatás sem lelkes, a nyitás után másfél százalékos mínuszba csúszott. Igaz, a végleges árazás még változhat az egészségügyi szolgáltatókkal, patikahálózatokkal és a szövetségi egészségügyi programokkal kötendő egyedi szerződéseknek megfelelően. És arról sem szabad elfeledkezni, hogy a Biden-adminisztráció számolta fel a pandémiás megállapodásokat a vészhelyzet megszüntetésével. Ezért a kormányzati vakcinakészletek feltöltésére a jövőben a gyártócégek immár piaci ajánlatokat tesznek.  

Fotó: AFP

 A The Wall Street Journal emlékeztet, hogy Bernie Sanders szenátor levélben szólította fel a Moderna vezérigazgatóját, gondolják át a 110-130 dolláros árazást, hiszen a vakcina kifejlesztéséhez jókora szövetségi támogatást kaptak, s 

ezen az áron az oltás széles rétegek számára elérhetetlen lesz,

és súlyosan megterheli az amerikai egészségügyi programokat.    

A Moderna elnöke, Stephen Hoge viszont azt hangsúlyozta, hogy megpróbáltak nagyon észszerűen gondolkodni, s olyan árat megjelölni, amely összhangban van az értékkel. Azt is elmondta: 

hálásak a szövetségi támogatásért, de cserébe a pandémia idején jelképes áron szállítottak az amerikai kormánynak.  

Arra is kitért, hogy a szezonális influenza vagy a tüdőgyulladás elleni oltások ára ennél is magasabb, s azt elfogadta a szövetségi egészségügyi rendszer. A biztosítással rendelkező amerikaiaknak nem kell külön fizetniük, az alulbiztosítottak és biztosítatlanok számára pedig a cég elindít egy betegsegítő programot, amely ingyenesen kínál majd vakcinát a rászorulóknak.