Világszerte, még nálunk is azzal nyugtatják az elemzők az ügyfeleket és a pénzügyek iránt érdeklődőket, hogy az Amerikából indult bankpánik nem igazán indokolt, mert a probléma jól körülhatárolható, pontosan számszerűsíthető, és egyébként is, főként a Szilícium-völgy regionális bankjai vannak bajban, elsősorban a pandémiás betéti boom idején indított kötvénybefektetések miatt. Amit leértékelt a Fed agresszív kamatemelése. És válságkezelésnek elegendő a betétkivonások fékezése, illetve a nagybankokhoz menekített betétekből befolyó pénz visszacsorgatása a kisebb bankokhoz. 

Money Down Drain
Money being washed down garbade disposal
Fotó: Bill Oxford

A gyanúsan jól hangzó érvelést teheti zárójelbe a másodlagos recessziós kockázat. Az SVB és a Signature bank csődje, továbbá a First Republic 100 milliárd dolláros megmentése egy olyan pénzintézeti körben okoz bizonytalanságot, amely az amerikai hitelezés 38, a kereskedelmi ingatlanhitelezésnek pedig a 67 százalékát intézi. 

A 2008-as jelzálogpiaci válság idején állami segédlettel feltőkésítették és fúziókra kényszerítették a nagybankokat, kialakítva az amerikai bankrendszer biztonságos felső szintét. Egyúttal az alsó szintbe betonozva a kockázat nagy részét. Most attól lehet tartani, hogy a kis- és közepes bankokkal szembeni bizalmatlanság annyira beszűkiti a hitelezést, hogy recesszióba csúszik az amerikai gazdaság. 

 

A kisebb bankok valószínűleg a hitelfelvételi szabályok szigorításával és a hitelezés lassításával reagálnak, hogy így javítsák a tőkemegfelelési mutatóikat 

 

– mondta Torsten Slok, az Apollo Global Management magántőke-társaság vezető elemzője. Hozzátette: sokkal nehezebb lesz autó-, fogyasztási vagy irodapiaci jelzáloghitelhez jutni, egyszerűen azért, mert a regionális bankok a mérlegjavítással lesznek elfoglalva. 

Emiatt az amerikai gazdaság már az év közepére recesszióba kerül, 

amit a kisebb bankok hitelezési tevékenységének szűkítése vált ki. Slok az SVB csődjéig puha landolásra számított a Fed kamatemelési periódusának végén. Most úgy látja, be kell csatolni az öveket, mert kemény landolás következik.  

Kis- és közepes bankok részesedése a hitelezésből
 

A Goldman Sachs közgazdászai 35 százalékra emelték annak a valószínűségét, hogy az amerikai gazdaság a következő 12 hónapban recesszióba kerül, 

míg az SVB csődje előtt csak 25 százalék esélyt adtak ennek a forgatókönyvnek.