Egyáltalán nem nyugtatta meg a piacot az SVB csődje miatt bajba került San Franciscó-i regionális elit pénzintézet, a First Republic Bank 30 milliárd dolláros mentőcsomagja. Olyan óriásbankok, mint a JPMorgan, a Citigroup, a Bank of America és a Wells Fargo, lényegében a regionális bankoktól hozzájuk menekített betétekből csorgattak vissza a betétkivonás áldozatául esett First Republicnak. A csütörtöki bankmentést először kedvezően fogadta a piac, hiszen a napon belül 10 százalékot ralizott, de már a zárás utáni kereskedésben bukott 15 százalékot. A pénteki napot pedig újra egyértelműen az eladók uralták. A 33 százalékos napi mínusszal, végül 72 százalékos zuhanás lett a heti mérleg.

First Republic Bank
Boston, MA - March 13:  A person walks out of the First Republic Bank building. (Photo by Jessica Rinaldi/The Boston Globe via Getty Images)
Fotó: Boston Globe

A First Republic sokáig irigyelt bank volt az exkluzív ügyfélköre miatt. 

Még Mark Zuckerbergnek is intéztek jelzáloghitelt.

Most épp a gazdag ügyfelek miatt aggódik a piac, mert nekik jellemzően magasabb a számlaegyenlegük a 250 ezer dolláros betétbiztosítási plafonnál. A szövetségi betétbiztosítási alap (FDIC) adatai szerint a betétek kétharmada kilóg a biztosított körből. Arra meg nem lehet építeni, hogy a szabályozók minden alkalommal rendszerkockázati kivételt tesznek, s az SVB betéteseihez hasonlóan minden banki ügyfelet megmentenek, felső korlát nélkül. Valójában az SVB esetében is csak az indokolta a nagyvonalú gesztust, hogy az FDIC a múlt hét végi válságtárgyalásokon időzavarba került, s a hétfői ázsiai tőzsdenyitás előtt meg akarta nyugtatni a piacokat. Nos, a Jefferies elemzőinek becslése szerint

89 milliárd dollár betét hagyta el a First Rebublic Bankot 

az elmúlt héten. Ez elég veszélyes mérték, ha figyelembe vesszük, hogy a 30 milliárdos mentőöv és a Fed által a JPMorgan közreműködésével egy hete biztosított 70 milliárdnyi hitelkeret együttesen 100 milliárd dolláros likviditást jelent. Tovább felhőzi a képet, hogy a bank az osztalékfizetéseket is felfüggesztette. Márpedig a tengerentúlon az nem évi egyszeri kifizetés, hanem járadékszerű jövedelem. Vagyis napi készpénzgondjai lehetnek a banknak.

Nem világos, hogy a First Republic önálló banként életképes-e – aggodalmaskodott Julian Wellesley, a bostoni székhelyű Loomis Sayles & Co. globális banki elemzője, aki arra számít, hogy felvásárolják a regionális bankot.  

Ám ez sem olyan egyszerű, mert 

a nagybankok most egyáltalán nem lelkesek egy 2008-as stílusú válságkezelés lehetőségétől.

Nem szeretnének rossz bankokat vásárolni, hogy aztán évekig küszködjenek a működési és szabályozási gondokkal. 

Az is súlyos tehertétele az amerikai bankrendszernek, hogy a jelzálogpiaci válság nyomán hallgatólagosan kétszintűvé vált. Kiépítettek egy biztonságos emeletet, és megmaradt egy kockázatos alsó szint. Más szóval vannak a mindig révbe segített megabankok és a 

piaci hullámverésnek odadobott, kisebb pénzügyi szereplők. 

Amit a mostani tőzsdehét is tükrözött. Rettenetesen nehéz napokat éltek át a regionális pénzintézetek. A US Bancorp 2009 óta nem zárt ilyen gyenge hetet, a részvényei 19 százalékot zuhantak. A KeyCorp több mint 25 százalékot esett. A piaci hullámzás a nagybankokat sem kímélte, bár jóval kisebb volt a volatilitás. A Citigroup közel 9 százalékkal került lejjebb.