Megszólalt az amerikai bankválságról a világ legnagyobb eszközkezelőjének vezetője, Larry Fink BlackRock-vezérigazgató semmi jóra nem számít a kibontakozó krízis kapcsán, a kockázatok szaporodására annál inkább.

2022 New York Times DealBook
Fotó: Thos Robinson / Getty Images for The New York Times

A 2022 végén 8,6 ezermilliárd dollárnyi vagyon útját egyengető befektetési szolgáltató vezetője a befektetőknek címzett éves levelében arra figyelmeztetett, hogy az amerikai pénzügyi szektor a Silicon Valley Bank (SVB) összeomlását követően továbbra is veszélyben van, és ha ez önmagában nem lenne elég baljós üzenet, szerinte az infláció is tovább emelkedhet, a jegybanki kamatlábakkal egyetemben.

A borús kilátások és a jelenlegi, magas inflációval és közel 500 bázispontos Fed-kamatemeléssel jellemezhető helyzet „a könnyű pénz ára” Fink olvasatában. A regionális bankválság után likviditási zavarok léphetnek fel a pénzügyi szektorban, leginkább azért, mert a korábbi alacsony kamatok arra késztettek egyes befektetőket, hogy növeljék kitettségüket olyan magasabb hozamú eszközökben, amelyeket nem könnyű eladni.

A kötvénypiacok tavaly 15 százalékot zuhantak, de még mindig csendesnek, túlságosan is csendesnek tűntek, ahogy a régi westernfilmekben mondják

– írta Fink. Szerinte „még valami másnak is kellett történnie, mivel az 1980-as évek óta a leggyorsabb ütemű kamatemelések repedéseket tártak fel a pénzügyi rendszerben”.

A gyors szabályozói fellépés ugyan segített megakadályozni egy szélesebb körű válságot, a BlackRock alapító-vezérigazgatója ezzel együtt úgy látja, a korábbinál megosztottabb világ az ellátási láncok újabb szakadásához vezethet, 

az infláció pedig valószínűleg tartósan magas, 3,5-4 százalék körüli lesz a következő években.

Fink szerint még nem világos, hogy a magas kamatok által előidézett bankválságnak lesznek-e további áldozatai, az ugyanakkor elkerülhetetlennek tűnik, hogy egyes bankok visszafogják a hitelkihelyezésüket saját mérlegük megerősítése érdekében.

Fink arról nem beszélt, hogy a társaság saját kitettsége mekkora a regionális bankokban. A Reuters a Morningstar adatai alapján korábban arról írt, hogy a BlackRock által kezelt befektetési alapok vannak leginkább kitéve az SVB és a Signature Bank összeomlásának. Az eszközkezelő korábban azt közölte, hogy diverzifikált termékei csak korlátozott kitettséggel rendelkeznek az SVB-ben.

 

Az egekbe szökő kamatok a kormányzati kiadásokat is limitálhatják, ezért – Fink szerint – az állami és a piaci szereplőknek együtt kell működniük a jelenlegi válság kezelésében. Észak-Amerika ezzel együtt a mostani globális feszültségek egyik legnagyobb haszonélvezője lehet nagy és sokszínű munkaereje, természeti erőforrásai és technológiai befektetései révén – villantott fel némi reménysugarat Fink.

A pénzügyi szektoron végigsöprő pánikszerű eladásokkal szemben a BlackRock egyelőre viszonylag ütésállónak bizonyult, de március eleje óta így is 8,5 százalékot esett a kurzus, amely még február elején került leszálló ágra.