Továbbra is döcög a világ legnagyobb alapkezelőjének szekere, a pesszimistának bizonyuló piaci várakozásokat viszont így is felülmúlta a BlackRock a negyedik negyedévben.

Climate Change Protest Against Blackrock NEW YORK, NEW YORK USA - OCTOBER 29, 2022; Global climate activists Extinction Rebellion protests by #OccupyParkAve at the New York headquarters of BlackRock. (Photo by John Nacion/NurPhoto) (Photo by John Nacion / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: John Nacion / AFP

A befektetési mamutcég 1,26 milliárd dollár nyereséget termelt 2022 végén, 23 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. Ez 8,29 dolláros egy részvényre jutó eredmény (EPS). Az egyszeri tételektől szűrt profit 8,93 dollár volt részvényenként, több mint egy dollárral magasabb a Wall Street várakozásainál.

A társaság bevételei 15 százalékkal, 4,34 milliárd dollárra apadtak a szeptemberben zárult három hónapban, amit a kedvezőtlen piaci környezet mellett a dollárerősödéssel és az alacsonyabb sikerdíjakkal magyaráz a vezetőség. A tényadat azonban még ezzel együtt is kellemes meglepetés, mivel a szakértők valamivel gyengébb, 4,26 milliárdos forgalomra számítottak.

A pénz- és tőkepiacokat tavaly a gyors jegybanki kamatemelések és a globális recesszióval kapcsolatos növekvő félelmek egyaránt sújtották, erős ellenszelet keltve a BlackRockhoz hasonló befektetési szolgáltatóknak, melyek a legtöbb pénzt a befektetési tanácsadási és adminisztrációs díjaikból szerzik.

 

A befektetési szolgáltatónál kezelt 14 százalékkal erodálódott, még azzal együtt is, hogy az utolsó negyedévben 114 milliárd dollárnyi friss tőkét vittek a társasághoz a befektetők – főként tőzsdén kereskedett alapokba –, az év egészét tekintve pedig bő 300 milliárd dolláros beáramlást regisztrált.

A BlackRock 2022 végén 8,59 ezermilliárd dollárnyi ügyfélvagyont kezelt.

Az év egészét 5,18 milliárd dolláros nyereséggel – 34 dolláros EPS-szel – és 17,87 milliárdos forgalommal zárta a pénzügyi óriás. A profitsoron 12, a bevételek tekintetében pedig 8 százalékos szűkülést hozott 2022.

Korábban kiszivárgott hírek szerint az eszközkezelő – amely Budapesten innovációs és technológiai központot működtet – világszerte 500 fős leépítést tervez az elmúlt évek bővítését követően a piacokon tavaly végigsöprő eladási hullámok következtében, amelyek érzékenyen érintették a befektetési szektor egészét. A vállalatnál mintegy 20 ezren dolgoznak.

Ügyfeleinkhez hasonlóan a BlackRock továbbra is a hosszú távú befektetésekre összpontosít. A jelenlegi környezet hihetetlen lehetőségeket kínál a hosszú távú befektetőknek. Jól pozicionáltan lépünk át 2023-ba, és abban bízunk, hogy képesek leszünk eredményeket elérni ügyfeleink, alkalmazottaink és részvényeseink számára egyaránt

– hangsúlyozta a jelentés kapcsán Larry Fink alapító-vezérigazgató.

A részvényárfolyam félszázalékos gyengüléssel reagált a beszámolóra a pénteki hivatalos tőzsdenyitás előtti elektronikus kereskedésben. A társaság mellett több tengerentúli pénzügyi cég publikálta számait. A Bank of America remekelt, és növelte nyereségét a JP Morgan is.