Az E.ON 12 százalékkal növelné adózás előtti nyereségét, 2027-re pedig ötödével, 33 milliárd euróra emelné beruházásait a hálózati és a kiskereskedelmi üzletágakba. Miután Európa legnagyobb energiahálózat-üzemeltetője szerdán ezeket közölte, a részvényei emelkedésnek indultak.

20220324 Székesfehérvár-BörgöndSajtótájékoztató keretén mutatták be az E.ON Hungária Csoport 500 millió forintos székesfehérvári transzformátorállomás-fejlesztési beruházását. A központ a város déli területét látja el plusz energiával, további fejlesztések alapját biztosítva ezzel
Beruház az E.ON: megújuló energiaforrások integrálásával fejleszti a hálózatait.
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap 

A főként az áram- és a gázhálózatokra irányuló beruházások a cégcsoport korrigált előtti nyereségét 2027-re várhatóan mintegy 9 milliárd euróra növeli, ami 12 százalékos emelkedést jelez 2023-hoz képest

– jelentette az E.ON szerda reggel.

A vállalat szerint a megújuló eszközök integrálása hatékonyabbá teszi a hálózatokat, amiért cserébe kedvezőbb szabályozást kér a törvényhozóktól. „A befektetések segítségével csak akkor tud Európa kilábalni a válságból, ha a keretfeltételeket javítjuk és a szakpolitikai törekvésekhez igazítjuk” – mondta Leonhard Birnbaum, az E.ON vezérigazgatója.

A cég optimista kilátásait honorálta a a részvényei a nap közepére már 2 százalékot meghaladó pluszba emelkedtek.

 

Az E.ON 2023-ra 7,8-8,0 milliárd euró korrigált csoportos adó- és osztalékfizetés előtti nyereséget (EBITDA) és 2,3-2,5 milliárd euró korrigált nettó nyereséget vár.

A tavalyi évre 51 eurócentes osztalékot javasolt, ami összhangban van a Refinitiv előrejelzésével. A cég jelentése megerősítette, hogy a 2022-es korrigált EBITDA elérte a 8,1 milliárd eurót, a korrigált nettó eredmény pedig a 2,7 milliárd eurót.

Birnbaum arra figyelmeztetett, hogy az még nem ért véget. 

Egyesek most azt mondhatják, hogy az árak visszatértek az alacsony szintre. Emlékeztetném őket, hogy két évvel ezelőtt a jelenlegi árszintet hihetetlenül magasnak tartottuk volna

– mondta.

Az E.ON nullára csökkentette az Északi Áramlat gázvezetékben lévő 15,5 százalékos részesedésének értékét is, amely szeptemberben egy szabotázsakcióban megsérült, és amiről az oroszok nemrég kijelentették, hogy nem szándékozzák újra üzembe helyezni – írta meg a Reuters.

Felvette a kesztyűt az E.ON: rákészül a napelemboomra

Egy három éven át tartó, 74 milliárd forintba kerülő hálózatfejlesztési programot indít az energiaipari csoport.