Közélet

Lezárják az oroszok az Északi Áramlatot, nem javítják meg a felrobbant vezetéket

A Reuters értesülései szerint Moszkva nem indítja újra a vezetékeket és inkább teljesen lezárják az útvonalat.

Kiürítik és lezárják az Északi Áramlat gázvezetékeket az oroszok, erről döntött Moszkva – értesült a Reuters hírügynökség. Az oroszoknak nem áll tervükben megjavítani a tavaly szeptemberben felrobbantott vezetékeket, amelyek körül máig rengeteg a kérdőjel. 

AT SEA, SWEDEN - SEPTEMBER 30: (----EDITORIAL USE ONLY - MANDATORY CREDIT - "SWEDISH COAST GUARD / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) A screen grab from Danish Defense shows a gas leak causes bubbles on the surface of the water at Sea in Sweden on September 30, 2022. A fourth leak was reported Thursday in the Nord Stream gas pipelines off the coast of Sweden, authorities said. "There are two emissions in the Swedish economic zone, a larger one at Nord Stream 1 and a smaller one at Nord Stream 2," the Swedish Coast Guard said in a press statement.
Fotó: Swedish Coast Guard Handout /Anadolu Agency via Getty Images

Az Északi Áramlat 1 és 2 vezetékeken az ukrajnai invázió előtt évente mintegy 110 milliárd köbméter gáz érkezett Németországba. A négy csőből három rongálódott meg a szeptemberi, víz alatti robbanásban, amellyel kapcsolatban a felek továbbra is egymásra mutogatnak, noha újabban már amerikaiak szerint is az a valószínűbb, hogy Washington áll az ügy mögött

A Reuters hírügynökség forrása szerint ugyan a technológia rendelkezésre áll, amellyel meg lehetne javítani a sérült vezetékeket, de Moszkva úgy látja, nincs sok esély arra, hogy a közeljövőben szükség legyen rájuk, hiszen annyira megromlott a kapcsolat Oroszország és a Nyugat között. 

Ugyanakkor több forrás azt sem zárta ki, hogy egyelőre csak lezárják és érintetlenül hagyják a vezetékeket, azaz nem szedik fel a csöveket, hogy esetleg később mégis meg lehessen azokat javítani, ha szükség lenne rájuk. Ez azt jelenti, hogy a megrongálódott végeket is le kell majd zárni, hogy a tengervíz ne tehessen több kárt a belsejükben. 

Európa olyan szinten levágta magát az orosz gázról, hogy az oroszországi gázszállítás az egykori Szovjetunió területének kivételével kvázi a felére esett vissza. 

 

Északi Áramlat Oroszország gázvezeték robbantás
Kapcsolódó cikkek